EN
Back to top hospitalpulmed.bg

80% от PCR пробите за ковид в ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Пълмед“ са Омикрон

Лабораториите с нови тестове, засичащи различните щамове на вируса

 

80% от изработените PCR тестове за детекция на COVID-19 с положителен резултат в Лабораториите по вирусология на ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Пълмед“, гр. Пловдив са вариант Омикрон. Това показва новият вид изследване за определянe на варианта на SARS-COV-2 в положителните проби, който вече се предлага и използва от двете лечебни заведения.

 

Новите тестове могат да определят дали положителната проба на пациента от взетата му проба за PCR тест е Omicron, Delta, ALPHA, BETA, GAMMA, LAMBDA, IHU вариант на вируса.

Уточнението с  какъв вариант на вируса са заразени пациентите могат да видят в резултата от PCR теста си през онлайн системата за достъп до резултати на двете лечебни заведения, а новата услуга не се заплаща допълнително към стандартното PCR изследване.

 

Производител на теста е OSANG Healthcare Co, а това е първата южно корейска фирма производител на такъв вид тест получила разрешение за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Фирмата е продала до момента над 760 000 теста от Бразилия до Русия. Вносител на новия вид тест, диференциращ щама ковид в положителна проба е Biomed.

 

Пробовземането за стандартен PCR тест с детекция на вариант на COVID-19 се извършва БЕЗ предварително записване от понеделник до петък от 08:00 до 13:00ч. и в събота от 09:00 до 12:00ч. на специално обособенo място извън медицинския комплекс - зад Аптека, прилежаща на "Пълмед.