EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Честит празник на медицинските сестри, акушерките, лаборантите и рехабилитаторите!

На днешния ден се отбелязват Световният ден на сестринството и празникът на професионалистите по здравни грижи.

 

Честит празник на всички медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и лекарски асистенти, част от "семейството" на медицински комплекс "Пълмед"!

 

Ръководството и екипът на УМБАЛ и ДКЦ "Пълмед" Ви пожелава да сте здрави, истински щастливи и успешни в професионален и в личен план!

 

На 12 май е родена англичанката Флорънс Найтингейл, която преди повече от век и половина положи основите на модерното сестринство и е една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.

 

„Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа“, е част от тържествената клетва на сестрите, написана от Флорънс Найтингейл.

 

Уникална в организацията и нововъведенията, Флорънс допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.

 


Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война, като ръководи група от медицински сестри, обучени от нея.

 

Благодарение на установените от Найтингейл стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Постижението я превръща в национална героиня на Англия.

 

След войната, през следващите 16 години, основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване.През 1859 г. Флорънс Найтингейл издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите.Една година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингейл“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.Флорънс Найтингейл оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава милосърдие и благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни.


Според авторитетна класация, поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника.