EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Тихомира Георева: Колкото по-преработена е храната, толкова повече полезни вещества се губят от нея

Безразборното съчетаване пречи на доброто храносмилане

 

в.Доктор

 

11.12.2023г.

 

Автор: Мария ИВАНОВА

 

Полезна или вредна е свинската мас? А яйцата? Кога една храна от лекарство се превръща в отрова? Защо има храни, които искаме да споделяме с конкретен човек? На тези въпроси отговаря гастроентерологът д-р Георева пред вестник Доктор.

 

- Д-р Георева, защо храната и маниерът на хранене са тясно свързани със здравето и какво включва понятието хигиена на храненето?

- Безразборното съчетаване на храните пречи на нормалното храносмилане - разграждане и усвояване на хранителните вещества. Част от тях остават неразградени, ферментират, разлагат се с отделянето на токсични вещества, което води до интоксикация (замърсяване) на организма, а и оттам свързаните с тях симптоми като подуване на корема, куркане на червата, газове, тежест и поява на различни хронични заболявания. Най-разпространените в наши дни са хроничните възпалителни заболявания на червата, синдром на дразнимото черво, често срещаната мигрена, както и нарушеният контрол на кръвната захар, който довежда до инсулинова резистентност и появата на диабет, все по-често срещан и в ранна детска възраст.

При безразборното хранене и недобро съчетание на храните храносмилателните органи се натоварват излишно със самата им преработка. Тя не се смила и оползотворява напълно, вследствие на което част от жизнената ни енергия се изразходва напразно и ние се чувстваме уморени, изнервени и организмът изпада в състояние на хроничен стрес, от една страна, свързан с околната ни среда (работа, семейство), а от друга - с начина ни на живот и усвояването на хранителните нутриенти, което води и до преждевременно състаряване.

По време на младостта си повечето хора проявяват по-малка грижа към здравето си, тъй като младият организъм понася безразборното съчетаване на храните без остри видими последици, но в късна възраст те дават своето отражение, като наднормено тегло, диабет, язви и др.

 

- През последните няколко години от медии и социални мрежи ни заливат с информация за петте, шестте или десетте най-полезни или най-вредни храни. Ако има такива, кои са те?

- По принцип, ако се върнем още в детските ни години и като си спомним песничката за "зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте", още там може да видим смисъла на думите и препратката, която те ни правят.

На въпроса дали има полезни и вредни храни и МОЖЕЛИ ЕДНА ПОЛЕЗНА ХРАНА ДА СТАНЕ ВРЕДНА Отговорът ми е да, може. Като пример ще посоча типа на обработка на самата храна, като от значение е дали тя е в натурален или обработен вид и как се комбинира със съответното ястие. Колкото по-преработена е дадена храна, толкова повече полезни вещества и микронутриенти се губят от нея. Така дори и полезна може да се окаже токсична за организма.

 

- Кога една и съща храна може да е лекарство и кога да е вредна, едва ли не - отрова?

- В този смисъл като гастроентеролог искам да отворя една скоба за тъй наречената непоносимост към храни и че дори, както всички знаем, полезните зеленчуци и плодове може за един организъм да са несъвместими, а за друг - добри и необходими. Това се дължи на сложни имунномедиирани механизми на организма, затова съветвам пациентите да си направят тестове за непоносимост към храни.

 

- Защо например свинската мас е така тачена от предците ни като лечебна, а сега, в последните 25-30 години е набедена едва ли не за най-вредната храна? Или яйцата, които периодично са осъждани за вредни, а после реабилитирани?

- За здравословното функциониране на организма е важно да се добавят и мазнини. Мазнината, получена при преработка на свинска мас, е много полезно вещество. Благодарение на нейните терапевтични свойства и хранителен състав, богат на витамини, омега 9, стеаринова, лидолова и арахидонова киселина, които предпазват от развитие на сърдечни заболявания и участват в синтеза на хормони, се подобряват защитните сили на организма и умствените способности, тъй като мозъкът се нуждае от холестерол, за да създава нови нервни клетки.

 

Някои проучвания показват, че ниският прием на животински мазнини може да помогне за намаляване на теглото, както и нивата на холестерол в кръвта.

Мононаситените киселини в свинската мас спомагат и за намаляване на раздразнителността и повишаване на физическата активност. Тези киселини осигуряват и усвояването на калция, който е важен за здравината на зъбите и костите. Съставът на витамините в нея спомагат и за укрепването на имунната система и за повишаване устойчивостта на организма към различни вирусни инфекции. Любопитен факт е, че тя ПОДОБРЯВА И ПОТЕНТНОСТТА ПРИ МЪЖЕТЕ и често е включена при диетата на мъже, подложени на тежко физическо натоварване. Също така играе ролята на антиоксидант. Освен това, за разлика от зехтина и олиото, които при пържене отделят токсични вещества и губят от полезните си качества, свинската мас по време на готвене не губи полезните си свойства. И все пак не трябва да се забравя, че тя е висококалорична и не бива да се прекалява с нея, а да се консумира в минимално количество при хора с холецистит, панкреатит, хипертония и атеросклероза, което ни връща към по-горната тема, че храната може да бъде лекарство или отрова, в зависимост от нейното количество и доза.

Без съмнение има много ползи при консумацията на яйца, тъй като те са основен градивен елемент още в най-ранна детска възраст, като изграждат, укрепват и възстановяват тъканите. Не само осигуряват висококачествен протеин, но също така съдържат 11 витамини и минерали омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Едно яйце съдържа около 6,3 г висококачествен протеин, включващ всички девет незаменими аминокиселини в правилните количества, необходими на организма за оптимален растеж и поддържане. Те спомагат и за подържане на добрия HDL холестерол, тъй като съдържат омега-3 полиненаситени мастни киселини, които се съдържат и в мазната риба. Това ги прави полезни при хора, които не консумират риба и също така са евтина алтернатива, една от най-здравословните храни, които можете да консумирате за контролиране на теглото. Могат също да помогнат за намаляване вариациите на кръвната захар при диабетици. Те са сред най-добрите източници на холин, който участва за нормално развитие на клетките и е полезен по време на бременност, като подпомага развитието на мозъка при бебето.

През зимата поради липсата на излагане на слънце, особено при възрастните хора, които си стоят вкъщи, съществува риск от дефицит на витамин D. Именно затова яйцата са една от малкото храни, съдържащи този витамин, икономични, лесни за приготвяне и консумация.

Ново изследване показва, че хората С ПРЕДИАБЕТ ИЛИ ДИАБЕТ ТИП 2 МОГАТ ДА ЯДАТ ДО 12 ЯЙЦА СЕДМИЧНО като част от здравословната диета. Това не увеличава сърдечносъдовите фактори, тъй като те са нисковъглехидратна храна, с много нисък гликемичен индекс.

 

- Твърди се, че 30 до 40% от населението на планетата страда поне от един вид алергия. Кога една храна, консумирана години наред, се превръща в алерген? Какви са причините?

- Хранителната алергия е реакция на имунната система срещу храна, към която тя обикновено не би реагирала, и се дължи на вродени и придобити ензимни дефицити. Някои от тях се проявяват още след захранването на детето в най-ранна кърмаческа възраст. След първия контакт със съответната храна (алерген) тялото произвежда антитела. След това тези антитела се свързват с мастоцити и първият контакт с алергена остава безсимптомен, но повишава чувствителността към определената храна. При втория контакт с алергена мастоцитите се стимулират с последващо отделяне на вещества, като хистамин.

 

Основни алергени при децата са:

• Краве мляко

• Яйца

• Фъстъци

• Ядки, особено шам фъстък и кашу

• Горчица

• Риба и морски дарове

• Сусам

• Пшеница

• Киви

 

При децата някои хранителни алергии могат с времето да отшумят. Алергията към протеините на кравето мляко могат в 80% да отшумят на възраст от 1 до 2 г. При 60% от засегнатите деца алергията към протеините може да отшуми от само себе си на около 3 г. От друга страна,

 

АЛЕРГИЯТА КЪМ ФЪСТЪЦИ, ЯЙЦА И РИБА ОТШУМЯВА ПО-РЯДКО

Основни алергени при възрастните са:

• Суровите плодове и зеленчуци

• Риба и морски дарове

• Соя

• Целина

• Горчица

• Глутен

 

Появата на хранителна алергия при възрастни често е свързана с кръстосана алергична реакция и увеличеният брой случаи се наблюдава от няколко години насам. Това е свързано с много различни теории, една от които е намаляването на ранното излагане на бактерии в индустриализираните страни, което води до намаляване на стимулирането на имунната система и увеличаване на случаите с алергия.

Алергиите могат да се появяват или изчезват през целия живот, както и да се наблюдават периоди на затихване и обостряне.

Причините за придобиване на алергия в по-късна възраст могат да бъдат много, като са нужни фактори, които променят реактивността на организма и наличието на сенсибилизиращ агент - алерген. Комбинацията от тези фактори довежда до патологична имунна реакция.

Пример за това е глутеновата непоносимост, която може да се развие както в ранна, така и в по-късна възраст, както и след операция, бременност или при по-силно излагане на тялото на стрес в резултат на автоимунни реакции в организма, при което имунната система напада клетките, когато консумираме глутен. Тоест състоянието се проявява в резултат на генетични фактори и фактори на околната среда.

 

- Често обвиняваме стреса за голямото количество погълнати сладкиши или пържени храни. Защо?

- Стресът влияе различно при отделните хора. Адреналинът, произведен в организма при стресово състояние, предизвиква отделяне на гъста и оскъдна слюнка. Това е една от причините за загуба на апетит при стрес и безпокойство. При тревога, гняв, голямото мускулно и нервно напрежение води до задържане на стомашната секреция, в резултат на което може да изчезне апетитът.

Кортизолът активира защитния механизъм на организма срещу стрес в ситуации на нервно напрежение и опасност за живота. Той усилва действието на липопротеин липазата (LPL) - главният ензим, отговарящ за натрупването на мазнини. Кортизолът, заедно с другите хормони на стреса, увеличава желанието за висококалорични храни, като едновременно изключва центровете на мозъка, отговорни за самоконтрола, и дразни тези, свързани с награждаването.

Затова е важно приемането на храна да се извършва в спокойно състояние и тя ДА СЕ ДЪВЧЕ БАВНО.

Моят съвет е да си изберете спорт спрямо вашата физическа активност (йога, медитация, плуване и т.н.) и да си осигурите 7 или 8-часов сън, но не повече. Имайте предвид, че дехидратацията, т.е. ограниченият прием на течности, играе пряко върху хормоналния баланс.

Консумирайте храни, богати на фибри и с по-малко термична обработка.

Избягвайте повече от две чаши кафе дневно, алкохол и преработени сладкиши.

Никога не се оставяйте да сте твърде гладни, общувайте с позитивни хора и не пазарувайте, когато сте гладни!

 

- Вие сте известна с индивидуалните хранителни режими, които препоръчвате на пациентите си. Защо е необходимо това?

- Това е необходимо, от една страна, поради ниската здравна култура на хранене, а от друга - защото опираме до неправилно комбиниране на самите храни, тъй като те се разделят на няколко групи: киселинни, алкални и неутрални. При неправилно съчетание на храните, например месо (киселинна) с хляб (алкална храна), в стомаха се отделя както слабо киселинен, така и висококиселинен сок, необходим за смилането на месото, при което усвояването на хляба се преустановява. Той се задържа в стомаха, получава се гниене и отделяне на газове. Но хлябът също пречи на месото да се преработи и асимилира от организма и част от месото остава непреработено във вид на отпадъци. По този начин се губят скъпоструващи концентрирани белтъчни продукти и напразно се изразходва енергия от организма, вследствие на което сме уморени, депресирани, подути, с газове и впоследствие с хронични заболявания.

 

- Защо например двама връстници с едно и също заболяване се нуждаят от различен хранителен режим?

- Това е в тясна връзка и със самото детство, защото затлъстяването в детска възраст е предимно от хиперпластичен тип и се дължи на увеличения брой на мастните клетки. Лечението на този вид затлъстяване е доста трудно и с оглед на създадените вече навици, бидейки свързано с прехранване, генетично предразположение, ЕНДОКРИННИ НАРУШЕНИЯ И НАМАЛЕНА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ. Затова няма как подходът да не е индивидуален.

 

- Еднакъв ли е режимът на хранене при остро и при хронично състояние на една и съща болест?

- Разбира се, че режимът при остро и хронично заболяване е различен. При много остри състояния и невъзможност на пациента да се храни поради операции или прекъснат чревен пасаж, или онкологично заболяване се налага включване на парентерално хранене и специфично ентерално хранене със субституиращи високообогатени хранителни добавки под формата на течна храна.

 

- Напоследък много се спори дали трябва или не да се закусва. Какви са вашите препоръки?

- Това съм споделяла и по-рано и във връзка с time guiding (TG), времевия ритъм на организма и секрекцията на съответните хормони. С оглед ефикасния контрол на нивата на кортизола и засилване активността на организма и метаболизма, подкрепям закуската.

 

- Предстои поредица от празници, а по традиция у нас ги отбелязваме с богати трапези. Какви са основните рискове от преяждането и до какви сериозни последици може да доведе то?

- Съветът ми във връзка и с предстоящите коледни и новогодишни празници е да обърнем повече внимание не толкова на количеството на храната на трапезата, а на духовността и топлината, която те ни носят, и да се избягва преяждане и злоупотреба с алкохолни напитки.

 

- Какви може да са бедите за здравето на дете, което на година и половина - две изведнъж, без видима причина, се е отказало от месо и не го консумира вече 6-7 години, но дневно изпива по 750 до 1000 мл краве мляко?

- От въпроса разбирам, че е лично желание на детето да не консумира месо, а мляко, в което няма нищо лошо. Вегетарианците отказват да консумират месо и млечни продукти и си набавят необходимите белтъчини и витамини чрез ядки, варива, семена, зеленчуци и зърнени храни. В 100 г кисело мляко се съдържат 3,47 г протеин, тоест детето си добавя необходимия му протеин. За успокоение на родителите на детето мога да кажа, че хранителните вкусове се променят с годините.

 

***

 

ВИЗИТКА

 

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог в Отделението по "Гастроентерология" на УМБАЛ "Пълмед". Завършва медицина в Медицински университет - гр. Пловдив през 2013 г. Същата година започва своята кариера в тази болница като лекар-ординатор.

 

През 2020 г, придобива специалност по "Гастроентерология" и активно лекува пациенти с различни хронични и остри състояния, като декомпенсирани чернодробни цирози, остър панкреатит, хепатит тип В и тип С, гастроентероколити и други. Д-р Георева има завършена магистратура и за нутриционист-диетолог и прилага този опит в кабинет с фокус върху хигиената на храненето в ДКЦ "Пълмедм.

 

***

 

Как да се разпределя храната в денонощието и има ли общовалидни правила?

 

"От гледна точна на дългогодишния ми опит като гастроентеролог и нутриционист и на строго определените физиологични закономерности в организма, аз съветвам моите пациенти да се придържат към така наречения TG (time guiding) на организма или т.нар. хранене според времевия (циркаден) ритъм и свързаните с него здравословни норми и порядки, както и съответстващите с тяхното здравословно състояние и начин на живот", обясни лекарят.

 

***

 

На какви храни да наблегнат хората в различни възрасти?

 

"Има възрастни хора, чиито начин на живот и култура на хранене са по-добри, а и изглеждат и са поздрави от доста по-млади хора. Всичко това се дължи на фактори, като начин на живот, балансирано хранене и не на последно място, физическа активност. Лично аз препоръчвам на по-възрастните пациенти да обърнат внимание на движението, консумирането на храна в суров вид, избягване на полуфабрикати и приемане на повече течности, и да си набавят витамини чрез храната, като яйцата, за които вече споменах.

 

На по-младите препоръчвам по-усилена двигателна активност, мисъл към храната, която да консумират, и в частност - не да измерват толкова броя на калориите, а пълноценния им състав. Трябва да изключат бързите преработени храни "накрак" и високоенергийните, газираните и спиртните напитки", допълни специалистът.