Отделение по Урология

Отделението по Урология се намира в блок Д.
В урологичното отделение на УМБАЛ "Пълмед" се извършва диагностика и лечение (оперативно) на всички заболявания на пикочо-половата система. Бъбречно каменна болест, доброкачествена хиперплазия на простата, простатен карцином,  заболявания на бъбреци и уретери. Туморни заболявания.
В отделението рутинно се извършват трансуретрални операции (безкръвни) при заболявания на простатната жлеза, на пикочния мехур и уретрата.

Урологично отделение предлага възможност за пълна диагностика и комплексно лечение чрез съвременна апаратура и индивидуален подход при :

 

- Конкременти на пикочо-отделителната система

- Увеличена простатна жлеза

- Рак на простатната жлеза

- Заболявания на пикочен мехур

- Заболявания на мъжка полова система

 -Андрологични консултации

В отделението се прилагат следните диагностични и оперативни методи:

 

- доплерова и ехографска диагноза на острия скротум

- биопсия на простатна жлеза под ехографски контрол

- мейпинг биопсия на пикочен мехур

- трансректална ехография, уретерореноскопия с литотрипсия на конкременти в горните пикочни пътища

- уродинамика на долните пикочни пътища.

 

Рутинна практика е трансуретрална хирургия, вътрешна уретротомия, трансуретрална резекция на простатна жлеза при бенигнена простатна хиперплазия, резекция при заболяване на мехурната шийка, трансуретрална резекция при повърхностни тумори на пикочен мехур, електрохидравлична литотрипсия при конкременти на пикочен мехур и уретер.

Водещ принцип в работата на целия екип е безкомпромисно качество,придружено с персонално отношение.Отделението разполага с 21 легла, разпределени в 5 болнични стаи със самостоятелен санитарен възел.
Дейността на отделението се осъществява в 2 операционни зали за лапароскопски, отворени интервенции и трансуретрални ендоскопски операции.