EN
Back to top hospitalpulmed.bg

BTV Новините:Победа над Covid-19:Мъж е излекуван след 7 дни апаратна вентилация

У нас беше изписан първият пациент с ковид-19, който е бил интубиран в болница. 49-годишен военнослужещ от Карлово пребори коронавируса в специализираното отделение на пловдивска болница и вече си е у дома. От полунощ по заповед на здравния министър предпазните маски стават задължителни на обществени места. А държавата обяви, че ще подпомогне родители, които са в неплатен отпуск, за да се грижат за децата си еднократно с 375 лв.

Зад мен се намира болницата, където успешно е излекуван 49-годишен мъж, военнослужещ. Той е пролежал тук в болничното отделение повече от 10 дни. Благодарение на интензивната грижа на лекарите, той е в добро здравословно състояние.

Тази снимка е запечатала радостта на 49-годишния пациент и на екипа, който го е върнал към живота. Направена е в деня на изписването му. Всичко започва на 30 март, когато е преведен от карловската болница в частната в Пловдив. Със затруднено дишане, кашлица, температура, положителна проба за коронавируса и с придружаващо заболяване - диабет.

11.4.2020

БТВ Новините

 

Д-р Евелина Дарабанова: Сам слезе от линейката, видимо изглеждаше добре, но след взети изследвания - кръвногазов анализ, снимка на бял дроб, се оказа, че реално е доста зле белият дроб. Беше учудване за мен и всичките колеги как толкова зле увреден и тежка инфекция не си личи, а пациентът изглежда почти здрав, видимо.

Настанен е в специализираното отделение на болницата. Започва апаратна вентилация, която продължава 7 дни, а преди 5, след подобряване на показателите, е екстубиран.

Д-р Евелина Дарабанова: Рядко е, особено толкова бързо възстановяване, в рамките на пет дни да се преодолее толкова тежка белодробна инфекция. Чувството е невероятно. Целият екип сме страшно горди, много щастливи. Не може да се опише това чувство. Просто е страхотно.

Изписан е според всички утвърдени протоколи и 2 последователни отрицателни проби за коронавирус. Към момента е в добро здравословно състояние. А лекарите от отделението дават кураж на всички и казват, че заедно сме по-силни и ще се справим.

Оздравелият пациент ще остане в дома си под 28-дневна карантина.

Към София и последните мерки срещу разпространение на вируса.

От утре носенето на маска или друго средство, като шал например, покриващо носа и устата, става задължително, съобщиха от здравното министерство. Това важи за всички, които се намират на открити или закрити обществени места, и по-конкретно търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици и обществен транспорт. Заповедта е в сила до 26 април, включително. Според Закона за здравето глобата варира от 300 до 1 000 лв., а при повторно нарушение може да стигне 2 000 лв. И припомням, че на 30 март миналия месец здравният министър Кирил Ананиев издаде подобна заповед. Но само ден по-късно я отмени.

Столичният бул. Витоша по обяд. Часове преди всички да поставят маски. Различни са мненията за тях. Но учудването към заповедта е еднакво.