EN
Back to top hospitalpulmed.bg

5 килограмова киста отстраниха АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ от яйчника на жена

Яйчникова киста с тегло почти 5кг. и масивен размер отстраниха акушер-гинеколозите от УМБАЛ „Пълмед“ от 40г. пациентка. Тя постъпва в лечебното заведение по повод на болки в долната част на корема. След преглед екипът установява, че се касае за киста с внушителни размери.

 

„При евентуално спукване на кистата съществува пряка опасност за живота на пациентката, затова взехме решение за операция в условия на отложена спешност”, коментира д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в УМБАЛ „Пълмед“.

 

Интервенцията е преминала успешно като към момента пациентката се чувства добре и няма оплаквания. Лекарят обръща внимание, че находки с подобни размери са рядкост и за да не бъдат допускани е нужно при съответните оплаквания и не само, да се извърши преглед при специалист.

 

„Навременната среща със специалист е шанс за по- бързо и ефективно лечение. Именно това е и предимството на редовната профилактика - ранна диагностика, своевременно лечение и бързо възстановяване“, казва д-р Патишанов.

 

Това е поредна операция по остраняването на яйчникова киста за екипа на д-р Патишанов. През последните два месеца те имали няколко подобни случаи, при един от които отстраняват дори киста с още по-големи размери и тегло от близо 8кг.