EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Владимир Иванов, кардиолог в УМБАЛ "Пълмед": Без спорт веднага след COVID

Телеграф  Стр. 23

Райна Харалампиева

 

Д-р Владимир Иванов завършва медицина през 2007 г. в гр. Есен, Германия, и работи в St. Josef Hospital, една от клиниките към Университета в Бохум. От юли 2018 г. до февруари 2019 г. работи в отделе нието по инвазивна кардиология на УМБАЛ "Александровска", София. През март 2019 г. се завръща в родния си град Пазарджик, където е ръководител на катетеризационната лаборатория към Отделението по кардиология "МБАЛ - Пазарджик". От януари 2021 г. е част от Отделението по кардиология и инвазивна кардиология на УМБАЛ "Пълмед". Консултира пациенти на кабинет в ДКЦ "Пълмед" в петък от 13,30 до 17,00 часа. както и в ДКЦ-1 Пазарджик от 8,00 до 12,30 ч. с предварително записване.

 

Известният инвазивен кардиолог, практикувал над 10 г. в Германия, д-р Владимир Иванов се присъедини към екипа на Отделението по кардиология на УМБАЛ "Пълмед", Пловдив. Благодарение на своята експертиза и съвместно със своите колеги той ще надгради опита на отделението в приложението на съвременните инвазивни методи на лечение на сърдечносъдовите заболявания чрез интервенционални процедури, съобщиха от здравното заведение. След постъпването си на работа там д-р Иванов даде първото си интервю за читателите на "Здравен Телеграф".

 

 

- Д-р Иванов, вие имате опит като кардиолог и в Германия. Какво е нивото на кардиологията и кардиохирургията у нас?

- Бих бил по-обективен, ако сравня нивото на дисциплината, в която работя - кардиологията. Кардиологията в България като цяло поддържа едно добро ниво в сравнение със западноевропейските страни като Германия например. В инвазивната кардиология или поточно в областта на коронарните интервенции смея да кажа, че България не отстъпва на Германия. Има какво да се желае в други подспециалности на кардиологията като електрофизиологията, кардиалната образна диагностика, перкутанните клапни процедури, но това е свързано не само с кадрови ресурс, с който нашата кардиология разполага.

 

- Увеличават ли се болестите на сърцето и кои са факторите, способстващи за това?

- В Европа в последните десетилетия се увеличи продължителността на живот, което доведе до повече сърдечно болни пациенти на глава от населението, тоест имаме повече възрастни хора, които имат съответните сърдечни заболявания. За съжаление намалява обаче и долната граница на възрастта на много от сърдечните заболявания. Все по-често срещаме и млади хора със заболявания на сърдечносъдовата система като ритьмни нарушения, сърдечна недостатъчност и миокарден инфаркт, които заболявания преди се срещаха при по-възрастни хора. Отговорни за това са класическите рискови фактори, както и стилът на живот. Известно е, че българинът не живее здравословно и не обича да ходи на лекар.

 

- На колко години е най младият ви пациент?

- В Германия имах 27-годишен пациент с миокарден инфаркт. Бях шокиран при този случай. Спомням си за 25-годишен пациент с тежка сърдечна недостатъчност, когото пратихме за сърдечна трансплантация. Той бе трансплантиран успешно и няколко години след това го срещнах на едно контролно изследване и водеше един сравнително нормален начин на живот. Тук, в България, най-младият ми пациент с остър коронарен синдром беше на 33 години. - Как коронавирусът уврежда сърцето?

 

- Вирусът може директно да атакува сърдечния мускул и да предизвика възпаление, т.нар. миокардит. Също така активира имунната система, която може да увреди сърцето. Инфекцията с COVID-19 води до повишено съсирване на кръвта, което води до повишен риск от образуване на тромби, до белодробен тромб - емболизъм, миокарден инфаркт и/ или мозъчен инсулт.

 

- Вреди ли спортът, ако сме заразени или болни от коронавирус?

- Не е лесно да се даде точна препоръка, но експертите препоръчват при активни спортисти да се направи пауза 2-4 седмици. Тази препоръка може да се пренесе и при хората, които спортуват като хоби. При установяване на възпаление на сърдечния мускул, т.нар. миокардит, се препоръчва да се спре със спорта за 3-6 месеца. Общо взето, решава се индивидуално.

 

- Как действа аспиринът?

- Аспиринът блокира необратимо функцията на тромбоцитите и намалява действително риска от инфаркт и/или инсулт, но няма клинични данни от големи проучвания, че специално при инфекция с COVID-19 намалява този риск. Поради факта, че COVID-19 води до повишаване на кръвосъсирването и увеличава риска от тромбемболии се препоръчва терапия с нефракциониран или нискомолекулярен хепарин за един месец.

 

- След преболедуване какви изследвания е добре да си направим на сърцето?

- Много често при среднотежките и тежките случаи дори след излекуване се наблюдават симптоми като лесна умора, задух, сърцебиене. Затова ние препоръчваме при тези случаи, а може и при леките да се направи електрокардиограма, ултразвуково изследване на сърцето (ехокардиография), а при физически по-активните хора може да се помисли и за тест при натоварване (велоергометрия).

Също препоръчваме кръвни изследвания, включително определяне на кардиалните биомаркери (тропонин, NT-Pro - BNP) заедно с останалите лабораторни параметри, които се определят стандартно при инфекция с коронавирус.

 

- Трябва ли да избягваме определени храни?

- Много се спекулира с определени храни, добавки, имуностимуланти, микроелементи и витамини. Общо взето, едно пълноценно и здравословно хранене е достатъчно.

 

- Много хора имат притеснения за ваксините срещу ковид. Те могат ли да навредят на сърцето?

- Не са доказани усложнения на сърдечносъдовата система след ваксина срещу COVID-19, които са свързани с ваксината. - Световните агенции съобщиха за един-два случая на починали от инфаркт възрастни хора след ваксина.

 

- Случайност ли е това според вас?

Трудно ми е да кажа дали има някаква случайност, но със или без ваксина срещу COVID-19 в световен мащаб всеки ден умират хора от инфаркт. Аз не смятам.че има някаква зависимост. Ще видите, че има и случаи на починали от инфаркт и след други ваксини, както и без ваксина. Всичко това е спекулация. Със сигурност при COVID-19 инфекция има по-голям риск от сърдечносъдово усложнение, отколкото самата ваксина. Просто тази ваксина се гледа под лупа и много се спекулира.

 

- Вие ваксинирахте ли се?

- Аз се ваксинирах, защото се доверявам на клиничните проучвания и на препоръките на експертите в тази област. Бях един от първите,които се ваксинираха на старото ми работно място. Всички понесоха добре ваксината и освен леки болки в рамото нямаше други симптоми.