EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Владимир Иванов, инвазивен кардиолог в УМБАЛ "Пълмед": COVID-19 може да засегне сърцето и при младите

Препоръчително е преминалите през заразата да следят кръвното си и да спрат тютюнопушенето

в. Галерия   Стр. 49

20.1.2021

 

COVID-19 може да засегне сърцето сравнително бързо, като често пъти последствията да са продължителни. Това се наблюдава както при хората с вече установен кардиологичен проблем, така и при младите пациенти без придружаващи заболявания.

 

Сред най-честите оплаквания след преболедуване от вируса са задух, лесна уморяемост, болка, тежест в гърдите или сърцебиене. Това коментира д-р Влади мир Иванов, инвазивен кардиолог от УМБАЛ "Пълмед", практикувал над 10 години в Германия и завърнал се наскоро у нас. Според специалиста при възрастните пациенти има по-висок риск от тежко протичане на инфекцията, но в отделни случаи също и млади и здрави хора биват засегнати тежко от вируса и имат последствия за сърцето.

 

"Много е трудно да се даде точен процент колко често млади хора развиват усложнения от страна на сърдечносъдовата система. Зависи как ще дефинираме това усложнение. Проучвания показаха, че до или около 20% от пациентите с коронавирус имат повишен тропонин, което е свързано с увреждане на сърдечния мускул. Друго малко проучване установява, че при активни спортисти, които дори след леко безсимптомно протичане на COVID-19, имат типични промени в ядрено-магнитния резонанс на сърце (ЯМР), както при възпаление на сърдечния мускул, т.нар. миокардит.

 

Все още не знаем какви ще са или ще има ли дълготрайни последствия за тези пациенти, но едно е сигурно - коронавирусът е кардиотропен и засяга сърцето по-често, отколкото си мислим", обяснява специалистът.

 

Д-р Иванов допълва, че за щастие, тежките, клинично проявени усложнения на сърдечно-съ-довата система при млади хора са редки. Има случаи, при които млади хора посещават специалиста заради водещ кардиологичен проблем, като се оказва, че неговата изява се дължи на ковид инфекция.

 

"При няколко пациенти, които бяха приети в Кардиологично отделение, се оказа, че сърдечните проблеми са причинени от COVID-19. Имахме и някои случаи на пациенти с миокарден инфаркт и COVID-19", уточнява д-р Иванов.

 

Как да предпазим сърцето си, особено с идването на по-студените зимни дни, ако сме прекарали и ковид инфекцията? Д-р Иванов казва, че кардиолозите препоръчват да се следят кардиоваскуларните рискови фактори като високо кръвно налягане, висок холестерол, да се спре тютюнопушенето, да се извърши скриниг или да се контролира захарният диабет, наднорменото тегло, да се приемат и редовно предписаните медикаменти. "На по-възрастите и хронично болни хора препоръчваме противогрипна ваксина и пневмококова ваксина. При най-малките симптоми от страна на сърдечносъдовата система и по-младите, и по-възрастни пациенти да се обърнат към кардиолог", завършва специалистът.

***

Д-р Иванов консултира пациенти на кабинет в ДКЦ "Пълмед'' в петък от 13:30 до 17:00 ч.. както и в ДКЦ 1 - Пазарджик - понеделник и сряда от 08:00 до 12:30 ч. с предварително записване.