EN
Back to top hospitalpulmed.bg

След месец офанзива в детска градина: Родители се ваксинират заедно с персонала

Ако може, в дясната ръка, че с лявата шофирам!“, отправи молба директорката на ДГ „Щастливо детство“ Евгения Попиванова, преди да й поставят първата доза от ваксина срещу ковид.

Д-р Екатерина Петкова, кардиолог и началник на ДКЦ „Пълмед“, заедно с колежката й д-р Десислава Илиева дойдоха днес на място в учебното заведение в район „Източен“. Както „Марица“ писа, миналия месец то поде самостоятелно информационна кампания за имунизирането срещу коронавирус, като изпревари даже офанзивата на МОН. Екипът подготви материали с информация на достъпен език и започна да раздава на родителите.

Резултатът днес е 14 ваксинирани в импровизирания пункт в детската градина, сред които и майка  на 3-годишно дете от първа група. Да се защити с ваксина реши и персонал от всички звена в учебното заведение – цялата кухня, учители, помощник-възпитатели, охраната.

 

Първа срещу иглата седна директорката Евгения Попиванова, за да даде пример. При Вас даже закъсняхме, насърчи я д-р Петкова, след като обстойно преценила рисковете заради проблем със сърцето и алергии.

 

„Имам доверие на ваксините, но изчаквах досега заради всички неща, които се заговориха. Исках да се разсеят съмненията за странични ефекти“, обясни медсестрата Магда Васева от детската градина. Семейството й вече се имунизирало.

„Работим с деца, а трябва да предпазя и моите“, обясни мотивацията помощник-готвачката Петра Ковачева.

Красимира Атанасова, която е детегледач, седна на кушетката малко притеснена. Като при всяко непознато нещо, призна тя. А после благодари за подкрепата на директорката, която се настани до нея, взе ръката й и каза успокояващи думи.


В това време отвън се оформи опашка от чакащи, а по коридора се зададе и Таня Цветкова, майка на хлапе от детската градина.

 „Ситуацията ме убеди. И г-жа Попиванова“, обясни тя на влизане в кабинета. Има магазин за бижута и постоянно е сред хора. Повлияла и вероятността при много високи нива на заболеваемост да останат отворени детски градини само с ваксиниран персонал, които да приемат деца единствено на имунизирани родители. Но всеки има право на избор, добави Таня.

 

Медицинският екип успокои жена с разширени вени, че няма противопоказания. При такива заболявания по-рискови са векторните ваксини.

Нещо да ми препоръчате, поинтересува се пък Даринка. Лекарката й отвърна да вземе парацетамол, ако вдигне температура.

Оказа се, че не са противопоказание и лекарствата на Сашо за високо кръвно. Най-дълго продължи предварителният разговор с Георги Ламбрев. Той работи като охрана и преди година и половина му отстранили единия бъбрек. Не е обаче на диализа, нито има бъбречна недостатъчност, затова получи първа доза. Отдавна искал, но не смеел, докато не го посъветва авторитет, на когото може да се довери.