EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Деца пълнят болниците в Пловдив със счупени ръце и крака

 

Летният травматизъм 5 пъти по-висок, най-често след падане от люлки, пързалки, катерушки

Румен ЗЛАТАНСКИ

24 часа Стр. 13

22.8.2022


Пет пъти се увеличава травматизмът при децата през лятото, твърдятпловдивски лекари.

В началото на месеца 5-годишният син на Славия Колева пада от пързалката на детска площадка в "Кършияка" и чупи крак и ръка.

 

"Всичко стана изведнъж. Преди да се спусне, детето се олюля, полетя и тупна на земята. Започна да плаче и да вика "Мамо, боли ме". Със съпруга ми веднага го отведохме в спешното, където установиха счупвания, наложи се гипс за 20 дни на ръката и 25 дни на крака. Вече ги свалихме и сега малкият се възстановява", разказва майката. Гледа философски иа нещата и се успокоява, че е можело да стане и по-лошо, ако детето е паднало на главата си.

 

"Дъщеря ми Диманападна и си счупи китката на дясната ръка, докато се гонеше с приятелки в детски кът. Инцидентът стана в края на юни. Наложи се да бъде гипсирана цял месец. Това е много мъчително за 6-годишно момиче. Извиках майка ми от село да ни помага. Гледахме детето да не остава само през деня, когато със съпругата ми сме на работа", разказва и Стоил Костадинов от "Тракия".

 

"На денонощие през спешното отделение при нас минават по 5-6 деца със счупвания

Броят им през зимата е доста по-малък. Най-честите травми, които хлапетата получават, са след падане от катерушки, пързалки, люлки, батути, дървета, или от велосипеди", заяви ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив и национален консултант за Южна България проф. Владимир Ставрев.

"През лятото имаме 5 пъти повече пациенти, отколкото през останалите сезони. Сега на седмица приемаме по 30 деца със счупвания, докато през есента, зимата и пролетта са не повече от 5-6. Заради топлото време децата играя до късно навън, а най-много пострадали идват във вечерните часове

Счупванията са найчесто в областта на раменната кост", каза д-р Георги Тиков, завеждащ звеното "Травматология" в УМБАЛ "Пълмед".

"Не са редки и случаите на счупвания или навяхвания на краката. Налага се травмирането място да бъде гипсирано за месец. През този период пострадалото дете не може да влиза във водата и така се провалят много семейни почивки на море", допълни той.


Счупванията при малките са от така наречения тип зелена клонка

Лекарите ги наричат така, тъй като обвивката на детската кост е по-дебела и се чупи като зелена клонка. "Това не позволява голямо разместване на фрагментите. Гипсираме травмирането място с обща упойка", обяснява проф. Ставрев.

 

Децата престояват в болница най-често три дни

"През това време наблюдаваме състоянието им. Ако се стигне до посиняване или надуване на гипсираното място, поставяме киршнерова спица, с която да се намести правилно гипсът. С него се стои 20-30 дни. Искам да подчертая, че всички интервенции и материали за малките пациенти са безплатни.Има специален Фонд за лечение на деца. Родителите им трябва да изпратят до него документите за разходите, направени от тях", уточнява той.

"Истината е, че забавленията за децата извън дома са значително по-малко от преди, но травматизмът става все по-голям и по-тежък", предупреди и началникът на отделението по ортопедия и травматология в "Медлайн-Централ Хоспитал" д-р Янаки Янакиев. Според него предпоставка за повече контузии е дългият престой "Ред компютрите, който прави хлапетата по-малко гъвкави.

 

"Излизанията в парка са инцидентни, свързани са с кандърми от страна на семейството, което сякаш насила ги извежда. Затова децата не само нямат ловкост, динамика, гъвкавост, но дори не умеят да пазят равновесие", добави той.

Твърди, че в България все още много детски площадки са оборудвани с остарелите метални катерушки и люлки, които не са пригодени за намалените физически способности на новото поколение. При повечето покритието под тях е твърдо, обикновено от бетон.

 

За да са спокойни родителите, трябва детските кътове да са с изцяло пластмасови катерушки и люлки, а отдолу настилката да е гумен.

"Децата все още не са изградили навици като възрастните да се пазят. Те се увличат често в игрите и в един момент се стига до инцидент с пострадали. Родителите им трудно ги контролират, когато се съберат повече на открити пространства.

Трябва особено много да се внимава при игрите на батут", предупреждава д-р Тиков.

Според него голям проблем е и карането на велосипеди. Децата се увличат по високата скорост, падат, чупят ръце и крака или пукат глави. "Досега не сме имали тежко пострадали при такива инциденти, но има опасност да се стигне и до сериозни травми", смята той.


Заради използването на тротинетки пък в болниците вече има и приети деца със счупени ръце след падания от тях.

 

Риск винаги съществува. Необходимо е родителите да следят по-стриктно децата си, съветват лекарите. Децата не бива да бъдат оставяни без надзор. Трябва да се говори с тях каква е опасността от травмите и да се научат сами да се пазят, докато играят.

 

Майки и баби неволно изкълчват ставите на малките

Националният консултант за Южна България проф. Владимир Ставрев предупреди и за друг сериозен проблем.

"Частичното изкълчване на лакътната става е много характерно за децата на 2 и 3 години. На тази възраст се получава най-вече когато хлапето се води от майката и бабата по улицата, но не иска да върви винаги с тях. Много често те го дръпват рязко, което води до частично изкълчване на лакътната става, която все още не е укрепнала. Пострадалото дете плаче от силната болка и не може да върти предмишницата си. Налага се пострадалите да ни посетят в болницата, за да им направим необходимото наместване. Така че родители, баби и дядовци, бъдете по внимателни с децата", съветва проф. Ставрев.