EN
Back to top hospitalpulmed.bg

УМБАЛ "Пълмед": При симптоми задръжте детето за наблюдение у дома

Plovdiv24.bg

12.01.2023 

 

Повишава се заболеваемостта от респираторни инфекции и грип и в Пловдив. Това потвърди за plovdiv24.bg от практиката си и д-р Tаня Данева, началник на Детско отделение в УМБАЛ "Пълмед“. Педиатърът коментира, че от над месец в Отделението нямат свободни легла.

"Изписваме и веднага приемаме нови деца. В момента в Отделението се лекуват дечица засегнати от цялата палитра зимни вируси. Доминиращата симптоматика е причинена от респираторни вируси, засягащи горните и долни дихателни пътища с изява на хрема, кашлица и температура и техните усложнения, поради което се е наложило и болнично лечение. Прави впечатление, че поне до момента, по-уязвимата група деца са тези на възраст от 0 до 5г. Именно при тях най-често се налага хоспитализация по повод на усложнения и ни търсят с пневмония, тежки ларингити, бронхиолити и др., причинени от грип А, парагрип, и респираторно-синцитиален вирус“.

Д-р Данева съветва при първи симптоми детето да се задържи у дома за наблюдение от родителите, за да се предприемат бързи и адекватни мерки и да не се стига до усложнение на състоянието, а и да не заразяват другите деца.

"Децата да се хранят рационално и пълноценно, приемайки повече зеленчуци и плодове, богати на витамини, повече течности, течна храна. При по-често боледуващите деца препоръчвам и допълнителен прием на витамини и имуномодулатори. При възможност, докато все още времето позволява, да се разхождат на открито, без контакти с болни деца и възрастни, да прекарват по-малко време пред екранни устройства и да имат достатъчно време за пълноценен сън. При симптоми задължително да се потърси консултация с ОПЛ и/или педиатър“, съветва д-р Данева.

Педиатърът коментира, че на ден амбулаторно през кабинетите на специалистите педиатри в ДКЦ "Пълмед“ преминават за преглед десетки деца. Също толкова натоварена е и практиката на общопрактикуващите лекари-педиатри с кабинети в "Пълмед“.

От лечебното заведение обръщат внимание, че в Спешно отделение на УМБАЛ "Пълмед“ също се извършват неотложни прегледи на деца.