EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Девет от 11 пациенти в УМБАЛ "ПЪЛМЕД" излекувани с ESD от ранен стомашен карцином

Капитал, Здраве 

28.02.2022г.

 

Стомашният карцином се характеризира с висока заболеваемост и смъртност в Латинска Америка, Източна Азия и Източна Европа, в това число и България. Това се свързва с хранителните навици на обществото и най-вече с високата честота на инфекцията с бактерията Helicobacter pylori (H. pylori) в стомашната лигавица. Стомашните лезии са достъпни за ендоскопска и хистологична диагностика и успешно лечение, ако бъдат открити в ранен стадий.

 

Лечението на стомашните карциноми в България доскоро се извършваше чрез оперативно премахване на стомаха или части от него, което е тежка оперативна интервенция и значително понижава качеството на живот на пациента. Поради тази причина при пациенти с ранен стомашен карцином и при строги индикации в УМБАЛ "Пълмед" започват да прилагат при строги индикации процедурата субмукозна ендоскопска дисекция.

 

От края на 2019 г. екипът на д-р Никола Боянов е извършил 11 такива манипулации на пациенти, на които при предходни ендоскопски изследвания е доказан хистологично малигнен процес. Енодскопската субмукозна дисекция представлява маркиране на 5 мм външно от видимите граници на лезията, повдигане на лезията със специални разтвори и разделянето на стомашната лигавица от подлигавичния слой. Следва и поетапното изрязване на лигавицата с цел да се отстрани един цял материал, който да се изследва подробно.

 

При провеждането на ендоскопската субмукозна дисекция екипът се придържа към гайдлайните на Японската асоциация за стомашен карцином и Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия. При подбора на пациенти е важно да се изключи лимфно или далечно разпространение на процеса и да липсват ендоскопски данни за ангажиране на по-голямата част от стомашната стена.

 

От групата от 11 пациенти при двама се налага по-нататъшно лечение. При останалите се наблюдават заздравели тъкани и няма данни за рецидивиране или разпространение на процеса. За да бъдат сигурни в успеха на приложеното лечение, от екипа проследяват пациентите си на интервали от три до шест месеца през първите две години и през шест до дванайсет месеца след това. Манипулацията може да бъде прилагана от опитни ендоскописти, преминали нужното обучение.

 

За да се получат още по-добри резултати, екипът на д-р Боянов препоръчва своевременно ендоскопско изследване на рисковите групи - фамилно обременените със стомашен карцином и пациентите с персистиращи горно-диспептични оплаквания.

 

- Каква е честотата на пациентите със стомашен карцином във вашата практика?

- Честотата на стомашния карцином в Източна Европа е 13:100 000, което съответства на данните от нашата практика. За съжаление много малка част от тях се откриват в ранен стадий. Тази тенденция се засили с настъпването на пандемията от COVID-19 поради страх от страна на пациентите от хоспитализация. Какви са възможностите за лечението им и как се лекуваха пациентите досега? О В зависимост от прогресията на стомашния карцином се определя и поведението. Карцином, установен в ранен стадий, може да бъде премахнат изцяло ендоскопски чрез ендоскопска субмукозна дисекция. Преди развитието на ендоскопските процедури карциноми във всички стадии са лекувани оперативно.

 

- Какво представлява ендоскопската субмукозна резекция и какви резултати постигнахте досега?

- Ендоскопската субмукозна дисекция е неоперативен метод за отстраняване на повърхностни лезии на стомашно-чревния тракт. Ексцезира се единствено променената лигавица, без да се нарушава целостта на органа. До момента сме провели 11 такива интервенции при внимателен подбор на пациентите. Шест от пациентите са напълно излекувани, а при останалите се извършва внимателно проследяване с цел да не се допусне рецидив на заболяването. Процедурата е подходяща също и при полиморбидни пациенти, с висок риск при оперативно лечение.

 

 Визитка

Д-р Никола БОЯНОВ е специалист гастроентеролог в Пловдив с над 10 години опит. Работи в областта на инвазивната гастроентерология. Извършва за първи път в България перорална ендоскопска миотомия при ахалазия, за което е награден от Българския лекарски съюз през 2019 г. Завършва Медицинския университет - Пловдив, с отличие през2007 г., а през 2014 г. придобива специалност гастроентерология след 4-годишна специализация в МБАЛ - Пловдив. Притежава множество сертификати по абдоминална ехография и ехография на повърхностни структури, абдоминална доплерова ехография, интервенционална и контрастна ехография и ехо-ендоскопия, гастроинтестинална ендоскопия с биопсия, интервенционална гастроинтестинална ендоскопия от Медицински университет - Пловдив, ВМА - София, и Медицинския университет - Плевен. Участва в множество обучения и научни конгреси в Германия (Хамбург, Берлин, Мюнхен), Румъния, Индия, Португалия, Нидерландия, Унгария. Преподавател е в медицинския симулационен тренировъчен център към Медицински университет - Пловдив. От 2012 до 2014 г. д-р Боянов работи в УМБАЛ "Еврохоспитал", Пловдив, а към момента е завеждащ Гастроентерологично отделение в УМБАЛ "Пълмед".