EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Млади майки-лекари на пост в името на здравето

Те са млади майки, повечето от тях специалисти в началото на своята професионална кариера. Обичта им към професията и пациентите ги връща в лечебното заведение много по-рано от изтичането на стандартното майчинство от 2г. За мотивацията им да се върнат „на пост“ в едни от най-тежките и натоварени структури в болницата, в името на здравето на своите пациенти, разговаряме само с малка част от изявените лекари - жени и млади майки в екипа на УМБАЛ „Пълмед“.

 

Д-р Евелина Дарабанова, анестезиолог и реаниматор в УМБАЛ „Пълмед“:

Тя е част от екипа на Отделението, в което пациентите са между живота и смъртта. Заедно със своите колеги д-р Дарабанова ежедневно се бори за живота на едни от най-тежките пациенти преди, по време на и днес, след пандемията от ковид 19. Извършва над 15 анестезии за оперативни и ендоскопски операции на ден и се грижи за десетки пациенти, постъпили за интензивно лечение в структурата по-известна като Реанимация. Въпреки огромната отговорност в тази дефицитна за България и света специалност, тя избира да се върне на работа едва година след като е родила момиченце.

„Липсваше ми „натоварването“ в професията, социалният живот, обмена на професионален опит с колегите, както и контактът с пациентите. Всеки който работи по тази специалност, а и не само, знае че любовта към професията е за цял живот. Темпото, с което работим е на изключително високи обороти -трябва да се вземат бързи и адекватни решения, защото работата ни го изисква. Но именно то е това, което ме зарежда. Така се чувствам пълноценна както в професията, така и у дома, когато се прибера при семейството си“, коментира д-р Дарабанова.

 

Д-р Емануела Костадинова, невролог в УМБАЛ „Пълмед“

Тя е част от екипа на Отделението по неврология в лечебното заведение и към момента работи освен в болничната структура, но и в приемния кабинет към нея. Казва, че професионално предизвикателство за нея е както лечението на спешните пациенти с инсулт, които приемат в интензивния неврологичен сектор, така и пациентите с вече установено неврологично заболяване и осъществяването на неговия контрол и профилактика, за да не се стига до усложнения. Специалността за нея е амбициозна и предизвикателна, и въпреки паузата от малко над 1,6 година, по време на която отглежда момченцето си, се радва, че пациентите са продължили да я търсят.

„За това време най-много ми липсваше научният обмен и контактът с колегите. Това бе и мотивацията ми да се върна по-рано на работа. Неизменна част от удовлетворението, което носи лекарската професия е и контактът с пациентите, така че те също имаха важна роля във вземането на това решение, както и детето ми. За мен е важно синът ми да расте и в мое лице да вижда амбициозна, професионално търсеща жена, за която обаче най- важен е work/ life балансът.“, казва д-р Костадинова.

 

В поредицата ще ви представим и много други млади майки от екипа на медицинския комплекс и тяхната мотивация при връщането им на пост, в името на пациентите. В момента над 55 дами от медицинския комплекс са в отпуск по майчинство, а ние от екипа на "Пълмед" ги очакваме скоро!