EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Всеки четвърти с пост CОVID болест

Здравословните усложнения се срещат и при хората с безсимптомно протичане на заразата

Труд  Стр. 1, 3

17.6.2021

 

 

Всеки четвърти, който е преболедувал инфекцията от COVID-19, развива след това здравословни проблеми, които не е изпитвал преди да се срещне с вируса. Това сочат данни от проучване на американската неправителствена организация Fair Health.

То обхваща заявленията за здравно застраховане на над два милиона души в САЩ, които са потърсили помощ за несъществуващи досега в диагнозите им заболявания, възникнали най-рано месец, след като са оздравели от коронавируса.

Сред оплакванията са тежки невралгии, мускулни и ставни болки, затруднено дишане, високо кръвно и др.

Близо една четвърт от проследените пациенти - 23 процента - са потърсили медицинска помощ за нововъзникнали състояния. Засегнатите са от всички възрастови групи, включително деца. Най-разпространените случаи са свързани със затруднено дишане, високо съдържание на холестерол, световъртеж и умора, и високо кръвно налягане. Други проблеми включват стомашно-чревно разстройство, мигрени, кожни проблеми, сърдечни затруднения, както и нарушен сън, безпокойство и депресия.

Здравословните усложнения пост COVID се проявяват дори и при хора, които не са "преболедували" коронавируса със симптоми. Докато близо половината от тези хоспитализирани заради болестта имат последващи здравни проблеми, такъв е случаят и при 27% от тези, които са го преборили с умерени или малки симптоми и при 19% от пациентите, които са преминали през заразата асимптоматично. Какъвто е случаят при над половината от 1 959 982-ма души, обект на проучването.

Четиридесет на сто от тях са имали симптоми, без да се нуждаят от хоспитализиране, един процент от които с единствени симптоми на загуба на вкус и обоняние.

Проучването анализира здравните досиета за период между февруари и декември

2020 г., проследявайки пациентите до края на февруари

2021 г. Близо една четвърт от тях - или 454 477 души са потърсили медицинска помощ в рамките на 30 или повече дни, след като са били излекувани.

Авторите на изследването посочват, че заключението, че асимптоматичните хора, могат да развиват пост COVID симптоми е важно за медицинската общност, за да могат лекарите да имат предвид възможността че някои внезапно възникнали здравословни проблеми, може да са резултат от коронавируса.

 

Д-Р ДИМИТРИНА СТОЯНОВА, ПУЛМОЛОГ В УМБАЛ "ПЪЛМЕД", ПРЕД "ТРУД": И млади спортисти страдат от синдрома

Постковид синдромът продължава от 7-8 месеца до 1 година и проявлението му е строго индивидуално -имала съм пациенти - млади спортисти, които не могат да се върнат към тренировките близо година.

При мен са идвали и възрастни пациенти с много по-леки постковид увреждания.

Общо приниципът е, че COVID-1 9 удря слабото място и ако човек например е имал проблем с бъбреците преди заразяването, след това той се задълбочава. Най-честите прояви на постковид синдрома са дихателните и сърдечните проблеми - задух и лесно уморяване и при най-лека физическа активност, дори и при млади хора.

Дискомфорт в гърдите, тежест, непълноценно вдишване, дишане не с пълен обем, кашлица, която не минава с месеци. Сред оплакванията са сърцебиене, гръдна болка, прескачания на сърцето, високо кръвно налягане, отоци. Често се наблюдава и главоболие, обърканост, забавено мислене, замаяност, размазано или влошено зрение, невъзможност за съсредоточаване и фокусиране на вниманието, проблеми с паметта и безсъние.

 

ДОЦ. Д-Р ПЕТЪР АТАНАСОВ, НАЧАЛНИК НА КЛИНИКАТА ПО ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ И CОVID-19 СЕКТОР В УМБАЛСМ "Н. И. ПИРОГОВ", ПРЕД "ТРУД": Всяко тежко възпаление може да доведе до реактивен артрит

Всяко оплакване се дължи на болестен процес - независимо дали е COVID-19 или някакъв друг, дори травма, ако щете. Най-често усложненията идват от страна на жизненоважни органи и системи - бял дроб след една много тежка пневмония, особено като има достатъчно неадекватно лечение, може да има усложнения от типа на хронифициране на възпалителни процеси.

На второ място е сърдечно-съдовата система, защото при всяка тежка вирусна инфекция съцето страда с усложнения, които могат да доведат и до много сериозни последствия, най-малкото до инвалидизиране. Следващите таргетни системи са жлъчно-чернодробната, пикочно-отделителната, следва и непощадена нервна система, стомашно-чревната система. Много пъти съм казвал и на своите студенти - кожата и придатъците й страдат.

Почти половината от пациентките ми след средна до тежка форма на преболедуване от коронавирусната инфекция се оплакват от косопад, а някои от оплешивяване. Този тип инфекции имат системен характер - протичат със системно засягане на човешкото тяло и няма орган, няма кътче от човешкото тяло, което да не е засегнато. Тежестта е различна според терен, възраст, съпътстващи заболявания. Честотата също е различна, ако щете - двата пола показват статистически значими разлики в това отношение. При мъжете инфекцията протича по-тежко, отколкото при жените. При жените могат да бъдат засегнати редица други органи като детеродните, като щетовидна жлеза. При мъжете се наблюдават оплаквания за панкреаса.

Всяко едно такова тежко възпаление може да предизвика възпалителни реакции по опорно-двигателния апарат. Ние го наричаме реактивен артрит. Мощното възпаление на цялото тяло или както го наричаме в момента "цитокинова буря", може да доведе до такъв реактивен артрит. Обездвижването на пациентите, възрастта им, също е от голямо значение и не бива да се подценява.