EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Кожата "помни" Ковид дълго, но лечение за последствията има

БНР Пловдив

01.12.2022г.

 

Интервю с доц. Румяна Янкова

 

Автор: Паолина Комсалова

 

Започва национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година ще бъде насочена основно към откриване на кожни алергични заболявания след преболедувана ковид инфекция.

 

При 60 на сто от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад. Той  продължава около три месеца след преминаването на инфекцията. Причините за косопада след преболедуването са високата температура, силният стрес, който по принцип се отразява на косопада, както и противосъсирващите лекарства. Дерматолозите констатират и случаи на косопад, който продължава повече от шест месеца след преболедуване на коронавирусната инфекция. Смята се, че най–често от него страдат пациентите, лекувани от тежка ковид инфекция.

 

Дерматолозите обръщат специално внимание на симптомите на ковид екзема, която е в резултат на носене на ръкавици или ползване на дезинфектанти.

 

Всеки пети човек в световен мащаб се е срещал с уртикария, независимо дали в епизодичен или в хроничен вариант, посочи доц. Румяна Янкова, завеждащ отделението по дерматология и алергология в болница „Пълмед“. По думите ѝ уртикарията може да е индуцирана от определен фактор или от неясен, спонтанен фактор. Най-често уртикария се провокира от храни, лекарства или от инфекции, но може и от процеси, свързани със самия организъм. Стресът също може да доведе до уртикария, добави лекарят.

 

От практиката си в пика на пандимията и след това доц. Янкова сподели, че са наблюдавани кожни реакции още преди развитието на болестта, в инкубационния му период. Поражения са получили пациенти с козметични процедури, точно там, където те са направени.

 

Доц. Янкова обясни, че в повечето случаи лечението на пораженията по кожата е трудно и бавно, но с упоритост от страна на лекаря и пациента се постига добър резултат.

 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.