EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Лекари от "Пълмед" спасиха бременна и бебето й след 23 дни в реанимация

24 часа  стр. 26

7.2.2020

 

 

Бременна в 6 месец жена и бебето й спасиха специалистите от УМБАЛ "Пълмед", съобщиха от пловдивската болница.

32-годишната Зорница получава задух и посещава спешното отделение на лечебното заведение с данни за остра вирусна инфекция. Медиците правят консултация с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата. След като правят изследвания, лекарите установяват, че тя е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето й. Зорница веднага е преведена в отделението по анестезиология и интензивно лечение, по-известно като реанимацията, където цели 23 дни екипът се бори за нейния живот и за неродения й син.

"Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването й на белодробна вентилация и провеждане на сериозно интензивно лечение. Състоянието й изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите. Кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов. Зорница бе във вече стабилно състояние на 17-18-ия ден от интензивното й лечение, но лежа в реанимацията още седмица", коментира д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ "Пълмед".

След реанимационните действия пациентката е преведена за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нея и бебето ежечасно.

"След проследяване на бремеността до термин се взе решение за родоразрешение чрез Цезарово сечение впредвид едрия плод и избягване на контакт с грипните вируси. Радвам се, че при Зорница и бебето й всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие", коментира д-р Патишанов.

На 23 януари се ражда Константин - 3,750 кг и 51 см. Той и майка му са изписани от лечебното заведение на 28 януари.

"Цялото ми семейство отправя истински благодарности към екипите на отделението по "Анестезиология и интензивно лечение" и отделението по "Акушерство и гинекология", ръководени от д-р Ангел Балинов и д-р Спас Патишанов. Пожелаваме им да бъдат все така всеотдайни към професията, която са избрали, и чрез високия си професионализъм да връщат усмивките на хората", казва Зорница.