EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Драстичен спад на ваксинираните пловдивчани през лятото, само 11 500 се боцнаха

Ресторантьори и хотелиери избират препарата на Джонсън и Джонсън


www.marica.bg
18.9.2021

Драстичен спад на ваксинация сред пловдивчани се наблюдава през лятото. Докато в началото на имунизационната кампания средно по 500 души дневно са избирали да се боцнат, то през жегите броят им рязко е спаднал до 80 – 100 души. Това съобщи д-р Екатерина Петкова, управител на ДКЦ "Пълмед", което е един от ваксинационните центрове, през който минават най-много хора.

Това означава, че гражданите, които решават да се предпазят от COVID-19 и да допринесат за изграждане на стаден имунитет, са намалели пет пъти. Тенденцията се задълбочава и през септември, като към края на месеца се очаква нововаксинираните да са по-малко от тези през август. 

Общо за периода юни – август в ДКЦ „Пълмед“ са бити дози от Pfaizer, Moderna или Джонсън и Джонсън на 11 500 души. В лечебното заведение вече не ваксинират с Астра Зенека, заради слабия интерес към британския препарат. „Не можем да съберем хора за един флакон и затова не ги използваме. В противен случай ще изхвърляме много дози“, обяснява д-р Петкова. При желание на граждани да си бият от британския препарат от ДКЦ-то ги изпращат в РЗИ. 

Практиката показва още, че Джонсън и Джонсън бил предпочитаният препарат за работещите в хотелиерския и ресторантьорския бранш. Причината е, че тя е еднодозова и така по-бързо ще получат сертификат. 

 

Оказва се, че младежите са по-скептични към инунизациите от възрастните. Основните им притеснения били дали препаратите няма да доведат до странични ефекти, или до стерилитет при жените. По думите на д-р Екатерина Петкова никои от ваксинираните при тях нямал сериозни алергични реакции. В редки случаи хората получавали оток на мястото на убождането или зачервяване. Пловдивчани се тревожат и от факта, че не знаят колко траен е имунитетът. 

„Ползите от ваксинацията са много повече от рисковете. Страничните ефекти са нищожни в сравнение с тези от коронавирусната инфекция и терапията, която се прилага при лекуването й. В момента наблюдаваме бум на новооткрит захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания след прекаран COVID-19. Това за в бъдеще ще окаже влияние върху качеството на живот, може би и върху продължителността“, отбеляза д-р Петкова и добави, че страни, които са започнали масовата ваксинация след България имат по-голям процент имунизирани от нас. Тя подчерта още, че онкоболните, които са на химеотерапия, преди да си бият ваксина, трябва да се консултират с лекуващия ги онколог.