EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза в ДКЦ „Пълмед“

Остеопорозата е сред най-честите социално значими заболявания и най-честото метаболитно костно заболяване. При нея се наблюдава намалена здравина на костите, което води до повишен риск от счупвания. Честотата на остеопорозата нараства успоредно с удължаването на продължителността на живота. Застаряването на населението, промените в начина на живот (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нерационално хранене, намалена физическа активност) водят до увеличаване на честотата на остеопорозата и на нейните усложнения.

 

Специалистите от отделението по ревматология в УМБАЛ „Пълмед“ – д-р Любомир Сапунджиев, началник отделение и екип,  обявяват безплатни прегледи за определяне на риска от остеопороза и при индикация извършване на остеодензитометрия с последно поколение DEXA апарат. Те ще се извършват в ДЦК „Пълмед“ всяка сряда в 9:00 до 17:00ч. от 17-ти юни до 8-ми юли с предварително записване на тел. +359 32 607 300.

 

В България от остеопороза боледуват повече от 600 хил. души, от които над три четвърти са жени. Установено е, че след 50 год. възраст 32.5% от жените в България са с остеопения (намалена костна плътност), а 20.45% са с остеопороза. В напреднала възраст само ¼ от всички жени имат нормална костна плътност.

 

Снимка:delo.bg