EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Ваксинационният кабинет в „Пълмед“ въвежда бустерна доза за Омикрон

От 14 септември, във Ваксинационния кабинет на ДКЦ "Пълмед" започва поставянето на бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина срещу новия вариант на Омикрон - Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

 

Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

 

Подсилващата доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за лица на и над 12 г., които имат завършен ваксинационен курс, без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19, принадлежащи към следните категории: имунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19; възрастни хора на и над 65 г.; лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

 

Ваксинационният кабинет на ДКЦ "Пълмед" работи в четвъртък от 12:00 до 16:00ч. и извършва имуницация срещу COVID-19 на деца и възрастни без предварително записване на час.

 

Важно е да се отбележи, че за прилагане на бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина за Омикрон, трябва да има достатъчно желаещи, за да може да се оползотвори целият флакон на адаптираната ваксина при отварянето.