EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Делчев в интервю за Здравето ни по Dnes.Dir.bg

Човекът е комуникативно същество. Обича да говори. Той е създал езици, които не може изцяло да възпроизведе, ако излезе от лингвистичната си зона. Нарича се акцент. Има ли връзка говорният апарат и звукоизвличането с анатомичната характеристика на черепа и по-специално челюстта. Кое кара гласът ни да се чува. И как да го поддържаме в състояние на оптимална кондиция, за да можем да предадем важните за нас послания. На тези и други въпроси отговаря д-р Иван Делчев, специалист УНГ от УМБАЛ Пълмед, гр. Пловдив

19.4.2022


Попитан как изглежда музикалният инструмент в човешкото тяло - гласът, д-р Делчев отговори, че "човекът е единственото същество, способно на членоразделна реч. Ларинксът му представлява твърда кутия от хрущяли, в която има опънати фини гласни връзки, съставени от мускул и съединителна тъкан, покрити с нежна лигавица. Когато издишаме въздуха от дробовете тези връзки се разтреперват и вибрирайки създават глас."


Гласът на всеки от нас е уникален темброво, но с възрастта той търпи промени. Факторите за това са много, но в напреднала възраст, според специалиста, се наблюдава намален обем на издишания въздух, промяна в структурата на гласните връзки и лигавиците, отслабване на общата мускулатура. Допълнителните външни фактори, които компрометират гласа са тютюнопушенето, вредна работна среда, лошо качество на въздуха. "Правилното и нормално дишане при нас, хората, е това - през носа. Той е много важен орган, който овлажнява въздуха, затопля го, подготвя го, дори частично унищожава вируси и бактерии, и въздухът попаднал в гръкляна е "добър въздух". Докато устата е авариен вариант, който природата е създала, за да не загине човечеството от хрема. И когато един човек хърка, спи цяла нощ с отворена уста, долните дихателни пътища се излагат на въздух, който може да е много топъл, студен или сух, и на сутринта тази гласна лигавица е много суха, наранена и не може да издържа на натоварване."

Сред професиите, които са най-изложени на напрежение върху гласните връзки д-р Делчев посочи певците, учителите, лекари... "Работещите с гласа си трябва да използват т.нар. хигиена на труда - да редуват моменти на работа с моменти на почивка." Как изглеждат гласните връзки на Стивън Тейлър от Аеро Смит, можете да разберете като изгледате видеото. Но ако професионалните изпълнители знаят как да се грижат за гласовете си, то всички останали трябва да знаят, че в случай на вирусна инфекция "не бива да взимат антибиотик при първа болка в гърлото! Има други средства, които могат да помогнат там, въпреки, че цивилизацията е просъществувала и преди модерната фармацевтична индустрия." По думите на специалиста, при нужда е по-добре да използваме локално действащ препарат пред системни медикаменти, които влизат в кръвообращението.


Биологични процеси, свързани с намалена продукция на хормони и вещества (като менопаузата и намалените нива на естроген, еластин, колаген), влияят върху еластичността на лигавичните и мускулните структури на гласните връзки. Подобно на козметичните средства, които използват натурални филъри, като хиалуроновата киселина, съществуват и фармацевтични средства, които имат същото влияние върху гласа.

Хиалуроновата киселина спомага за задържане на влагата, стимулира производството на еластин, с чиято помощ запълва микропукнатини и микроразкъсвания върху повърхността на мускулната тъкан. "Хиалуроновата киселина е много интересно органично съединение. Първоначално се е мислело, че действа само като лубрикант, който обира вибрациите при ставите, за да предпази повърхностите от нараняване, но в последствие се е установило, че има много други ефекти, които действат върху кожата и лигавиците. Един от тях, заради който го използваме в нашата специалност, е противовъзпалителния му ефект."


Има ли форма на хиалуронова киселина, която можем да прилагаме сами, в домашни условия, с които да подобрите състоянието и качеството на гласа си? С какви средства д-р Делчев успява да спаси гласа си във важен за него професионален ангажимент? Можете ли да съчетавате това средство с други лекарствени терапии? За да разберете всичко това и още, изгледайте видеото


Какви са качествата на този продукт и как той спасява гласа на д-р Делчев във важен служебен ангажимент, можете да разберете като изгледате видеото.


Д-р Иван Делчев е специалист по Ушни, носни и гърлени болести. Завършва МУ Пловдив през 2010 г. От 5 години е преподавател в Медицински университет Пловдив. Той е член съм на Българското и Европейско ринологично сдружение, както и на Българското сдружение по детска оториноларингология. Карал е курсове и специализации в Италия, Германия, Хърватска и Гърция.