EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Атанас Гюлев от Пълмед разкри как се предава коронавирусът и кога ще изчезне

Паниката от COVID-19 продължава с пълна сила да се вихри у нас и по целия свят. Неизвестността на вируса - как се предава и как протича, още повече усилва напрежението сред учени и обикновени хора.

В различните страни започна бавно и постепенно разхлабване на ограничителните мерки. В България - също. От 1 май със заповед на здравния министър беше отменено носенето на маски на открити места.


https://pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B4-%D1%80-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%B3%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BC%D0%B5%D0%B4-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD-news925312.html

 3.5.2020


Потърсихме за коментар завеждащия отделение "Уши, нос, гърло" в болница ПЪЛМЕД  д-р Атанас Гюлев.

Интервю на Албена БОРИСОВА

 -Непрекъснато ни предупреждават ваши колеги, д-р Гюлев, да не си пипаме носа, очите и устата. Маските трябва задължително да покриват носа. Как всъщност влиза вирусът в нашия организъм?

- Два са начините. Единият е въздушно-капковият път, но той не е основният. Другият е чрез мръсните ръце, с които си пипаме лигавиците на устата, носа и очите. Това е по-бързият начин на предаване. Дезинфекцирането на ръцете е по-важно от носенето на маска. 

 

- Здравният министър отмени носенето на маски на открити пространства. Съгласен ли сте с нея?

- Това е един естествен път да се върнем към нормален начин на живот. Важното е на открито да не си пипаме лицето. А иначе, като се разхождам сам из парка, не застрашавам никого. Фактът, че оставиха задължителното носене на маски на закрито, е разумно. 

 

- По какво се различава COVID-19 от стандартния грип? По прилепчив ли е, че се налага носенето на маски?

- Все още никой не знае доколко той е по-заразен и колко е смъртоносен. Това, което се съобщава като цифри, са доказаните случаи. А колко са се заразили, колко са контактни - никой не може да каже. Най-вероятно COVID-19 е заразен колкото и обикновеният грип. 

 

- Защо е тази огромна световна паника тогава?

- Защото този вирус е нещо съвсем ново. Никой не знаеше колко е смъртоносен, нито как се предава. Новините от Китай бяха стресиращи. От Италия - също. 

 

- Идват ли при вас болни със съмнение за коронавирус?

- В момента нямаме такива болни. Всички съмнителни се пренасочват към обособено отделение. А при доказване за зараза, пациентът се лекува в отделна от болницата ни сграда.  Така, че нашето отделение е напълно безопасно. Няма опасност някой да се зарази с коронавирус. 

 

- Добре е това да се знае. Хората сякаш вече не смеят да ходят на лекар, дори на зъболекар, от страх да не заразят?!

- Колегите от САЩ започват да осъзнават, че нито смъртността, нито заболеваемостта са толкова опасни. Натрупвайки знания, ще има спокойствие сред населението. Да, доста хора неглижират заболяванията си. И така се пропускат други болести. Точно защото хората се страхуват, че ако дойдат на лекар, може да се заразят с коронавирус. А неглижирането води до много неприятни последици. 

 

- Във вашето отделение какво е положението?

- Точно сега е сезонът на УНГ. Нашето отделение е най-натоварено. Сега обаче има отлив. Пациентите, както говорихме, се боят.  Хората често предпочитат да стиснат зъби и да не ходят на лекар. И се самолекуват. Понякога хора със сериозни остри или обострени хронични заболявания чакат до момент, когато оплакванията им станат нетърпими. Тогава ни търсят. Но усложненията вече са много сериозни. 

 

- Симптомите на коронавирус са като симптомите на вашите заболявания?!

- Да, същите са. Точно затова казвам, че трябва да се ходи на лекар въпреки страха от коронавируса. Организацията в нашата болница е на много високо ниво и няма опасност някой пациент да се зарази от COVID-19. 

 

- Винаги задавам на вашите колеги един и същи въпрос - паниката не е ли по-опасна от самия коронавирус?

- Първоначалният стрес е полезен. Но трябва да се внимава, защото паника може да доведе до усложнения на заболявания, които иначе при други условия не биха се развили. 

 

- Кога ще се отървем от този коронавирус?

- Силно се надявам със затоплянето на времето и с повишеното слънцегреенето вирусът да отстъпи. 

 

- Кардиолъгът проф. Иво Петров твърди, че след 20 - 30 дни няма да има епидемия никъде по света...

- Аз лично се надявам да е прав.