EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Детска градина със своя офанзива за ваксините

Раздава на родителите свитъци с най-важната информация, през август среща семействата с лекар

 www.marica.bg/plovdiv/obrazovanie/detska-gradina-ss-svoq-ofanziva-za-vaksinite

 

15.7.2021

 

Детска градина започна своя кампания сред родителите във връзка с ваксините срещу ковид още преди в Пловдивско да стартира официалната на МОН. Няма време за чакане, защото лятото се търкаля, наесен прогнозите са за нова вълна, а при висок пик на заболеваемост може да се стигне до вариант градините да работят само с деца на ваксинирани.

По тази причина екипът на ДГ „Щастливо детство“ в район "Източен" инициирал сам разяснителна кампания сред родителите. Заедно с медици от „Пълмед“ директорката Евгения Попиванова подбрала подходящи материали, които представят основната информация за ваксините простичко и разбираемо - и за тези от задължителния имунизационен календар, и срещу коронавируса. 30 комплекта вече са раздадени на родителите на деца от учебното заведение. А който не се явил да си ги вземе, ги получил направо у дома.

Ако се появят желаещи да се ваксинират, учебното заведение ще им съдейства да го сторят. Има договорка със същата болница завеждащият ДКЦ към нея д-р Петкова да консултира потенциалните мераклии коя ваксина е най-подходяща за тях и да им бъде поставена.

Все още обаче има много колебание и се иска още много говорене, казва Попиванова. Това, освен за семействата на децата, важи и за учителската гилдия. В ДГ „Щастливо детство“ към момента делът на ваксинираните е около 1/3, но има и преболедували с антитела. Сред тях е самата директорка, но е категорична, че наесен и тя ще се имунизира. „До октомври ще пробием стената благодарение на доверието, което градим постоянно с родителите“, оптимист е Попиванова. През август ще покани и лекар, който да се срещне с родителите и да отговаря на въпроси.

 

По данни на МОН в цялата страна само в 4% от учебните заведения е достигнато нужното ниво от 70% ваксинирани, за да има спокойствие през новата учебна година. Затова министерството инициира информационна кампания и срещи на директори и педагози със здравни специалисти. В Пловдив се очаква такива разговори да се проведат в края на юли.