EN
Back to top hospitalpulmed.bg

10 съвета за безопасност при горещо време

С настъпването на т.нар. "горещници" все по-често имаме нужда от адекватни здравни съвети как да предпазим организма си от горещото време. Ето и 10 от най-ценните на Международната федерация на Червения кръст, които ние от "Пълмед" напълно подкрепяме:

 

 

-не стойте на пряко слънце - по възможност се движете по сенчестите и проветриви места; ако непременно трябва да излезете или пътувате, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик; при излагане на слънце, използвайте лосион с висок защитен фактор.

-пийте достатъчно вода и течности - минумум 1,5л, а през по-горещите дни и 2-3л. на ден

 

-хранете се достатъчно - нека храненето бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове, за да не натоварваме храносмилателната система;


-ако се намирате в затворени помещения ги поддържайте прохладни, но внимавайте, ако излизате навън за температурната разлика

 

-обличайте се леко със светли дрехи от естествени материи. Навън носете широка шапка с периферия или козирка и слънчеви очила. 


-избягвайте физическото натоварване


-не пийте алкохол


-погрижете се за домашните любимци


-не оставяйте децата и домашните любимци в паркирани автомобили


-разберете дали близките Ви имат нужда от нещо - уверете се, че малките деца и възрастните хора приемат достатъчно течности.

 

Вижте и какви са съветите на Министерство на здравеопазването ТУК