EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Свършва ли чистата питейна вода на планетата?

Да се потопим  в света на водата, за да усетим  живителната й сила. Възприемаме водата като енергия, здраве, даденост на природата, дори като стока. Рядко в ежедневието се замисляме за значението на чистата вода и наличния недостиг, за съхранението на прясната вода и колко е неравномерно разпределена по света. Не се запитваме разумно ли управляваме водните ресурси на планетата и дали е само грижа на държавните институции. Тревожни мисли породени от тревожни данни. Днес 10% от населението на Земята няма достъп до чиста вода, а бъдещето е свързано с 50% ръст на световните нужди от вода през 2030 г. Природата разполага с 97% солена вода, 3% е количеството на прясната вода, като повече от половината е в полярните ледници.

 

Необходимо е публичното внимание да се насочи към Света на Водата!

 

Това е идеята на Конференцията на ООН през 1992 г. за обявяване на  Световен ден на водата. Всяка година 22 март се чества под определен надслов, което е пример за  добра практика в  управлението на водния сектор.Темата на 2018 г. е  „Природата за водата - природосъобразни решения за водите“. Икономически решения , базирани на предизвикателства от природата с цел утвърждаване на ефективно управление на количеството и качеството на водите.

 

1,8 милиарда души по света използват замърсени питейни източници, което е свързано с епидемични взривове на заразни болести. 842 000 души годишно умират от употреба на замъресени води и лоши санитарно- битови условия. Според СЗО достъпът до здравословна вода реализира икономическа печалба от 84,4 милиарда долара годишно. Печалбата в глобален мащаб се реализира и от усилията на всеки от нас  да промени отношението си  към водните ресурси и тяхното съхранение.

 

Преди да утвърдим в живота понятия като заместители на водата, снежна вода, протиева вода, органична вода  да се запитаме:

 

Каква вода пием?  Как е правилно да пием вода?


България е богата на минерални извори с ниска минерализация  на водата. С цел балансиране приема на минерали е необходимо да се прилага принципа на редуване на минерална с изворна вода. За целта трябва да следим етикета на бутилката, където са фиксирани концентрациите на разтворените соли в милиграм/литър. Колкото минерализацията е по- ниска, по-малък е рискът от неблагоприятно въздействие върху бъбречните функции.

 

Водата се използва като лечебно средство в балнеологичните центрове – вътрешен прием под контрола на лекар и външно въздействие като вани, душове,подводна гимнастика,масажи. Ежедневните водни процедури ни правят неподатливи  към инфекции,увеличават умствената и физическа активност, ободряват душата.

 

Важни факти за водата


Водата се пие често и по- малко!

 

Сутрин, след ставане от сън, преди закуска!

 

Вечер, преди лягане, като подготовка за нощния сън!

 

Пийте водата 15 мин преди хранене!

 

Поставяйте  и съхранявайте водата в стъклени съдове!

 

Комбинирайте минерална, изворна, пречистена вода!

 

Кафето, безалкохолните напитки и соковете не заместват водата!

 

Да бъдем внимателни, защото водата притежава и свойството памет!

 

Д-р Миглена Николова, ендокринолог

ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед"