EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Отбелязваме Световния ден на редките болести

На днешния ден, 28 февруари, целият свят изразява подкрепата си към хората с редки болестиВ Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки заболявания, а в световен мащаб те са близо 350 милиона. 400 хиляди души са засегнатите в България.На 28 февруари  обединяваме усилията си за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

 
Едно от редките заболявания, които се диагностицират изключително трудно е  Невроендокринният тумор.

 

Невроендокринните тумори (НЕТ) са бавно растящи тумори, произхождащи от дифузната ендокринна система. Те са от групата на редките заболявания. Най-често произхождат от храносмилателния тракт, задстомашната жлеза или белия дроб.

 

За тях е характерно, че отделят специфични хормони, които водят до клинични прояви.

 

Най-типичен за този вид тумори е т.нар карциноиден синдром. Представлява поява на флъш/внезапен силно изразен еритем на лицето и шията/ и водниста диария. Понякога се съчетава с подобни на астмата симптоми. За тези заболявания се мисли по-рядко и често пациентите биват лекувани за други болести. В много от случаите истинката причина се установява на доста по-късен етап.

 

Понякога, обаче тези заболявания се развиват подмолно и нямат типична клинична картина.

 

Диагностиката и лечението на НЕТ са трудни. Изисква на първо място да се мисли за тази група заболявания. Важно е, че хормоните, които се отделят от туморите, могат да се установят в кръвта или урината, което спомага поставяне на диагнозата.
Лечението на тези заболявания изисква екип от добри патоанатоми, гастроентеролози, хирурзи и онколози.

 

 

Д-р Янислав Илиев, специалист Медицинска онкология
ДКЦ и УМБАЛ “Пълмед“