EN
Back to top hospitalpulmed.bg

83% от COVID-тестовете в ДКЦ-Пълмед са с варианта Омикрон

83% от COVID-тестовете в ДКЦ-Пълмед са с варианта Омикрон 83% от COVID-тестовете в ДКЦ-Пълмед са с варианта Омикрон 83% от COVID-тестовете в ДКЦ-Пълмед са с варианта Омикрон
83% от COVID-тестовете в ДКЦ-Пълмед са с варианта Омикрон

От началото на седмицата ДКЦ-Пълмед в Пловдив разполага с нов тип ПСР-тестове и апаратура, които детектират с кой вариант на коронавируса е заразен пациента. Според данните на Центъра 60% от направените Ковид-тестове  са положителни, като 83 на сто от тях са с варианта Омикрон. 

 

БНР

20.1.2022

Директорът д-р Екатерина Петкова обясни, че през последните дни потокът от хора, които си правят тестове е увеличен.

" Идват хора, които имат температура, болки в гърлото или главата, които искат да установят състоянието си. Има и много асимптомни,  които се тестват като контактни, дават положителен резултат, но остават без симптоми. Това може да се дължи и на по- високото ваксинационно покритие в сравнение с предишните вълни.

Добрата новина е, че въпреки ръста на положителните случаи натискът върху болниците не е увеличен. В момента в "Пълмед" има свободни 14 стационарни легла и две за деца. 

Неприятна тенденция е намаляването на желаещите да си поставят ваксина. 

"За съжаление, за разлика от началото на годината, в рамките на 10 дни с над 60% са по- по- малко желаещите за ваксинации. Под 10 процента са първа доза, другите са бустери. Увеличава се броят на ваксинираните деца. Над 60 са ваксинираните деца в ДКЦ-то, за тази седмица има нови записвания", каза д-р Петкова. 

 

И в  болница "Каспела" ще могат да се праввят  PCR тестове, които да разграничат Делта от Омикрон варианта на коронавируса. Изследванията там ще се правят от вторник. Цената ще бъде същата като на стандартните PCR тестове, а с новата апаратура, с която разполага лечебното заведение, резултатът ще излиза в рамките на 3 часа.