EN
Back to top hospitalpulmed.bg

"ПЪЛМЕД" с безплатни прегледи за преболедували COVID-19

От кампанията могат да се възползват и лица, които не са здравноосигурени


в. Галерия  Стр. 49

17.2.2021

 

ДКЦ "Пълмед", гр. Пловдив, част от университетски медицински комплекс "Пълмед", стартира кампания за безплатни прегледи на пациенти след прекарана COVID-19 инфекция.

Кампанията започна на 15 февруари и ще продължи с неопределен срок.

Прегледите ще се извършват от водещи специалисти в областта на кардиологията, пулмологията, неврологията, физиотерапията, ендокринологията и др. с предварително записване на тел. 032 607 300. На разположение на пациентите ще бъде и психолог с богат опит в областта на клиничната психология.

В кампанията могат да се включат пациенти, без значение дали са здравноосигурени или не, лекували се от COVID-19 инфекция в УМБАЛ "Пълмед" или други лечебни заведения, при които има наличие на остатъчни симптоми след прекараната инфекция. За осъществяване на безплатните прегледи е необходимо да носят единствено документ, удостоверяващ, че са прекарали COVID-19 инфекция (резултат от PCR или бърз антигенен тест, преглед от специалист, епикриза след изписване от болнично заведение и др). Не се допускат пациенти за преглед в рамките на карантинния период.

При необходимост и при наличие на индикации на пациентите ще бъдат давани препоръки за допълнителни лабораторни и образни изследвания, както и за прегледи от други специалисти. При нужда пациентите ще получат предписания за специализирана терапия в домашна среда или за хоспитализация, според вида и тежестта на усложнението.

"Професионалната експертиза на специалистите от университетски медицински комплекс "Пълмед", които са едни от водещите за Южна България и страната, показа, че тенденцията за повишаване на честотата на постковид усложненията се задълбочава. Именно това ни мотивира да инициираме тази безвъзмездна кампания, като чрез нея предлагаме на нашите пациенти интердисциплинарен подход за оценка на здравния им статус след прекараната COVID-19 инфекция и индивидуален подход при лечението на всяко едно негово усложнение, даващо отражение върху здравето на пациента. На всеки един ще бъде предложен оптимален диагностичен подход, като по този начин се стремим да намалим тежестта на усложненията и да подобрим качеството на живот", коментира д-р Екатерина Петкова, зам.-управител на ДКЦ "Пълмед".