EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-p Катерина Маджарова, гастроентерoлог от УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Със сигурност гладуването не е отговорът след преяждане по празниците

Д-p Катерина Маджарова, гастроентерoлог от УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Със сигурност гладуването не е отговорът след преяждане по празниците Д-p Катерина Маджарова, гастроентерoлог от УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Със сигурност гладуването не е отговорът след преяждане по празниците Д-p Катерина Маджарова, гастроентерoлог от УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Със сигурност гладуването не е отговорът след преяждане по празниците
Д-p Катерина Маджарова, гастроентерoлог от УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Със сигурност гладуването не е отговорът след преяждане по празниците

Ковид не си е отишъл. Вирусът атакува тялото по различни начини, включително и стомашно-чревния тракт

 

в.Марица

15 април 2022г.


Д-p Маджарова, кои гастроентерологични симптоми и синдроми са водещи в предлагания от  ДКЦ „Пълмед“ диагностичен пакет и отнасят ли се те до последствията от преболедуван ковид?

Диагностичният пакет „Гастроентрология“ включва голям набор от биохимични показатели, коагулограма, пълна кръвна картина, фекални проби за изследване наличие на Хеликобактер пилори (бактерия, която има основна роля в етиологията на язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника и карцинома на стомаха) и възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ). Включено е и скринингово изследване за двете най-често срещани „тихи“ инфекции с вирусът на Хепатит В и Хепатит С, които дават отражение върху състоянието на човек години след заразяване, когато вече има и обективни поражения в чернодробната клетка. Ценното на този диагностичен пакет е, че предлага преглед от гастроентеролог и абдоминална ехография. SARS-CoV-2 може да атакува тялото по различни начини, причинявайки увреждане на белите дробове, сърдечно-съдовата система, нервната система, бъбреците, черния дроб и не на последно място гастроинтестиналния тракт. В този ред на мисли, пост - ковид синдромът може да има различни лица. Част от симптомите, с които се характеризира са рефлукс, метеоризъм, диарични изхождания и повишение на чернодробните ензими. Така че чрез пакетът от изследвания можем да проверим и състоянието на гастроинтестиналния тракт и отражението на ковид инфекцията върху него.

 

Наближава поредица от празници, а по традиция у нас ги отбелязваме с богати трапези и често се стига до преяждане.  В тази връзка, бихте ли дали съвет какво да избягват хората, за да поддържат здрава храносмилателната си система и да не се претоварват с токсини?

Обикновено преяждането и проблемите по празниците са свързани и с предходно спазване на пости. Хората не бива да стигат до крайности от постене до преяждане с животински продукти в кратък период от време. Трябва да има плавен преход от няколко дни с често захранване в малки количества.  В повечето случай комбинацията от липсата на чувство за мярка, употребата на големи количества алкохол, прекалено много подправки и мазна храна, довежда хората в болница по празниците.

 

Бихте ли препоръчали някакъв режим за детокс и разтоварване след обилно хранене?

Със сигурност гладуването не е отговорът тук. След обилно хранене и предвид настъпването на пролетта, е добре човек да намали количеството на порциите, храненето може да бъде по-често в по- малки количества. Червеното месо, тестените изделия и мазната храна могат да бъдат заменени с повече пресни плодове и зеленчуци, бяла риба, бобови култури, храна, богата на фибри, витамини и минерали. Добре е да се консумират повече неподсладени течности - чай, вода.

 

Синдром на раздразненото черво и функционалната диспепсия са сред заболяванията, наблюдавани често в България. Какво влияние оказа пандемията от Ковид за тяхното разпространение?

Функционалните стомашно-чревни нарушения са комплекс от състояния, при които психо-социалните фактори могат да повлияят на податливостта към чревна дисфункция и способността за справяне със симптомите. Синдромът на дразнимото черво (IBS) и функционалната диспепсия, която се характеризира с нарушено храносмилане, придружено с неприятните симптоми на дискомфорт, подуване, повишено образуване на газове, сред други симптоми, са най-често срещаните. Избухването на Covid-19 пандемията предизвика огромен стрес и безпокойство сред широката общественост. Строгите мерки за противодействие на извънредните ситуации на Covid-19, включително физическото дистанциране, финансовата несигурност, също оказаха влияние върху физическото и психическото здраве на пациентите. Вече има няколко чуждестранни проучвания, които доказват връзката между Covid-19 пандемията и влошаване на симптомите и качеството на живот при пациенти с функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт. Често тези пациенти се лутат между различни специалисти, трудно намират отговор за състоянието си, което води до по–голяма тревожност у тях и съответно засилване на симптомите.

 

Визитка

 

Д-p Катерина Маджарова е гастроентеролог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“, Пловдив. Завършва МУ-Пловдив през 2015г., а година по-късно преминава успешно основния курс и получава сертификат по ехоендоскопия от ENDO CLUB Academy Training, Хамбург. През 2015г. е лекар специализант по гастроентерология към УМБАЛ "Пълмед". През 2016г. става съосновател на УС на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България, а от 2019г. до 2022г. е заместник-председател на организацията. През 2019 година придобива специалност по гастроентерология. Участвала е в обучителни курсове и в голям брой български и международни конгреси. Д-p Маджарова е преминала едномесечен стаж по Ендоскопска ехография в Сантиаго де Компостела, Испания.