EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Ася Кънева, началник на Клинична лаборатория на "Пълмед": Въвеждаме нов тест за ранна диагностика на Алцхаймер

Д-р Ася Кънева, началник на Клинична лаборатория на Д-р Ася Кънева, началник на Клинична лаборатория на Д-р Ася Кънева, началник на Клинична лаборатория на
Д-р Ася Кънева, началник на Клинична лаборатория на

Това ще позволи своевременното лечение, за да се забави дегенеративният процес на мозъчната кора

 

 в.Марица

 7 юли 2022г.

 

Д-р Кънева, каква гама от изследвания осъществява клиничната лаборатория и с каква апаратура разполага?

Клиничната лаборатория към „Пълмед” извършва  широк  спектър от клинико-химични и имуно-химични анализи. Разполагаме с най-съвременна високотехнологична апаратура от фирми, които са световни лидери в тази област. Наличието на апарати от такъв висок клас, провежданият ежедневен вътрелабораторен контрол, участието ни в НСВОК (Националната система за външна оценка на качеството)  и спазване правилата на добра лабораторна практика гарантират достоверност и качество на лабораторните резултати.

Във всеки сектор апаратите са дублирани, за да може производителността им да е обезпечена в случаите на необходим ремонт или задължителна профилактика, освен това се постига и по-голяма бързина при осъществяване на анализите. Така например в сектор биохимия имаме два аналитични анализатора AU 480 (Olympus) на американската фирма Beckman Coulter. Сектор имунология към Клинична лаборатория разполага с четири апарата - два броя  Access 2, отново Beckman Coulter, един Mindray, както и един японски имунологичен апарат Fujirebio. Коагулацията ни е представена от френската фирма Stago, лидер в тази област, а апаратът е Sta Compact, гарантиращ  възможно най-високото качество на резултатите. Той е златен стандарт в областта си, защото не искаме да правим компромис с качеството на тези изследвания. Дублиран е с последния модел коагулометър на фирма Mindray.

Хематологичният ни сектор разполага с три хематологични анализатори и с два броя кръвногазови анализатори, също и уринен такъв. Това показва, че сме обезпечени   по най-добрия начин с апаратура.

Лабораторията извършва широк спектър изследвания, с които могат да се диагностицират алергични заболявания, болести на обмяната, нарушение на имунитета, болести свързани със затлъстяването и т.н., като освен стандартните изследвания се правят и високоспециализирани такива. Препоръчително е все пак да бъдат назначени от лекар специалист, защото понякога пациентите сами си  ги назначават, което не е редно.

 

Предстои ли в скоро време лабораторията да въведе нови тестове?

Дейността на нашата лаборатория се разширява непрекъснато, в крак с новостите в диагностиката на различни заболявания. Поредният нов тест, който ще въведем е на японската фирма „Fujirebio”. Всъщност това са четири биомаркера за ранна диагностика на болестта Алцхаймер. При това невродегенеративно заболяване се уврежда паметта и също е една от най-честите причини за деменция. Обикновено за диагностика на заболяването се използват субстанции, които са характерните  за болестта  патологични белтъци – amyloid  бета 1-40, 1-42, и Tau протеин (общ и хиперфосфорилиран). Досега те се измерваха само в ликвор (гръбначно – мозъчна течност), но за първи път Fujirebio разработват  тестове, които могат да уловят малки количества на тези така наречени „лоши белтъци” и в серум. Чрез тях болестта може да се диагностицира в най-ранните стадии, до 20 години преди клиничните изяви, а това ще позволи ранно лечение, за да се забави дегенеративният процес на мозъчната кора. 

 

Каква е ролята на лабораторията в осъществяване на профилактичните и диагностични пакети, които ДКЦ "Пълмед" предлага?

Лабораторията в нашата структура има основна роля в предлаганите 17 различни профилактични пакета в които са включени маркери за оценка на въглехидратната и липидна обмяна, бъбречна, чернодробна и сърдечна функция, метаболитни нарушения, туморни маркери и др.

Работим в екип с отделни специалисти, участващи в съответните пакети, които провеждат клиничен преглед и интерпретират лабораторните резултати въз основа на общото състояние, симптомите и резултатите от образната диагностика за някои от пакетите. Няма обаче звено, което да не зависи от работата на клиничната лаборатория.

Въвеждането на различни профилактични програми, включващи и лабораторни изследвания, е световна тенденция. Така се установяват заболяванията на ранен етап, което прави лечението по-ефективно. От своя страна това спестява и много разходи на здравеопазването като цяло. Трябва да отбележим, че при повече от 60-70% от заболяванията, диагнозата се поставя въз основа на лабораторните резултати, дори когато все още не се е разгърнала клиничната картина, може дори да липсват клинични симптоми.

Редовната профилактика, особено за хора над 50 години е задължителна, защото обикновено след тази възраст се отключват редица социално значими болести като артериална хипертония, захарен диабет тип 2, онкологични заболявания, инфаркти, инсулти и др. Поне веднъж годишно те трябва да се изследват превантивно.

 

Нарасна ли потокът от пациенти за клинични изследвания след отпадане на задължителните ограничения заради пандемията?

След отпадане на мерките срещу Covid 19, потокът с пациенти значително нарасна и това е напълно обяснимо. Голям процент от преболедувалите коронавирусна инфекция 3развиха така наречения „постковид синдром“ или „лонг ковид“, включващ дългосрочните последствия от  Ковид -19. Според статистиката около 40%  от преболедувалите в продължение на месеци имат различни оплаквания като умора, задух, проблеми с паметта, кардиологични и съдови проблеми, нарушена работоспособност и т.н.

Трябва да се наблюдават тези последствия, за да не се допусне те да станат хронични.

Затова ние имаме два вида пакети за хората, които са го преболедували. Препоръчваме на всички прекарали инфекцията периодично да изследват поне пълна кръвна картина, нивото на кръвната захар, липиден профил, d-dimer, някои показатели на бъбречната и чернодробна функция, а също и показателите за функцията на щитовидната жлеза.

Увеличи се и броят на всички останали пациенти. Пандемията за съжаление засегна много хора с различни други заболявания, които отлагаха посещението при специалист и това допълнително усложни тяхното състояние. Едва сега алгоритмите за тяхното лечение и проследяване започнаха да се възстановяват. Имаме  като пациенти и много деца, които са обикновено  с респираторни и чревни инфекции.

 

 

Визитка

Д-р Ася Кънева е завършила медицина във ВМИ Пловдив през 1991г. Придобива  специалност по клинична лаборатория през 1999г.

В СБПФЗАЛ ,,Д.Кудоглу" в Пловдив работи 19 години като началник клинична лаборатория, 9 години е заемала същия пост в МБАЛ „Медлайн клиник", а от март 2021г. е началник на лабораторията в Университетски медицински комплекс ,,Пълмед".

Д-р Кънева е провела множество курсове за следдипломна квалификация и има редица участия в национални конференции и международни конгреси по клинична лаборатория.