EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Таня Данева, началник Детско отделение на УМБАЛ „Пълмед“: Най-често хепатитът се предава чрез мръсни ръце, съдове и храни

Д-р Таня Данева, началник Детско отделение на УМБАЛ „Пълмед“: Най-често хепатитът се предава чрез мръсни ръце, съдове и храни Д-р Таня Данева, началник Детско отделение на УМБАЛ „Пълмед“: Най-често хепатитът се предава чрез мръсни ръце, съдове и храни Д-р Таня Данева, началник Детско отделение на УМБАЛ „Пълмед“: Най-често хепатитът се предава чрез мръсни ръце, съдове и храни
Д-р Таня Данева, началник Детско отделение на УМБАЛ „Пълмед“: Най-често хепатитът се предава чрез мръсни ръце, съдове и храни

в.Марица 

9 юни 2022г.

 

Д-р Данева, започнаха ли родителите да обръщат по-голямо внимание на редовните профилактични прегледи на децата особено след като паднаха ковид ограниченията?

След отменянето на извънредната епидемична обстановка определено се увеличиха профилактичните прегледи, особено ехография на коремни органи при децата на 6 месечна възраст. Освен това родители търсят консултация с педиатър по свое желание относно проблеми с храненето или развитието на децата в кърмаческа и ранна детска възраст, без да са налице данни за остро заболяване в момента.

 

 

Какви заболявания при децата зачестяват сега, преди началото на лятото?

Респираторните инфекции като назофарингити, ларингити, бронхити и пневмонии са най-чести при децата през пролетта. В края на този сезон и през летните месеци зачестяват ентеровирусните и чревни инфекции и в по-малък процент се срещат респираторни вируси.

 

 

Какви са рисковете за децата от новия хепатит и какви предпазни мерки, трябва да се вземат?

През последните месеци в медиите се публикува информация за над 200 случая в 20 държави на случаи на хепатит при деца под 16 години с неизяснен причинител, т.е извън причинителите на хепатит А,B,C,D и Е. Не се съобщава за установена връзка  между заболелите. В отделни случаи е изолиран Аденовирус, като предполагаем причинител за този хепатит. Засягане на черния дроб (хепатит) има и при редица други вируси, сред които коронавирус и Епщайн–Бар.

 

Особено важен  е въпросът как да предпазим децата. Необходимо е създаване на трайни навици за лична хигиена, да се избягват контактите със заболели, да има строг контрол за спазване на изискванията за съхранение и обработка на храните и съдовете в обществените места за хранене, защото най-често вирусите се предават чрез мръсни ръце, съдове и храни.

 

Нужно е непременно да се потърси лекарска помощ при поява на симптоми като отпадналост, гадене, повръщане, коремен дискомфорт, потъмняване на урината, пожълтяване на склерите или кожата.

 

 

С какви прояви отбелязахте 13-тата годишнина на отделението и как се разви то през изминалите години?

На 1 юни тази година Детско отделение при УМБАЛ „Пълмед“ навърши 13 години и по традиция хоспитализираните при нас деца получават подаръци. Стараем да ги направим  щастливи и много усмихнати, независимо че са в болница. През 2009г. отделението имаше 17 легла, сега са двойно повече, разширихме се и териториално, започнахме с четирима лекари със специалност "Детски болести", сега лекарите са осем, като имаме също специалисти и по детска пулмология и детска нефрология.  От 11 години отделението е база за специализация по детски болести. Трима млади лекари успешно положиха държавен изпит и вече работят като специалисти по педиатрия, а още на трима предстои през следващата година да се явят на държавен изпит.  През тази година нови трима започнаха да специализират. Разполагаме  с необходимата апаратура за осъществяване на дейността на отделението и винаги сме имали и  имаме подкрепата на собственика и ръководството на болницата за осъществяване на диагностичната и лечебната дейност.

 

 

 

Визитка

Д-р Таня Данева е началник  на Детското отделение на УМБАЛ „Пълмед“. Тя завършва медицина в Пловдив през 1982 г. Придобива специалност по детски болести през 1992 г. Има допълнителни квалификационни курсове по токсикология през 1995 г., по болести на ПОС в детската възраст от 1999 г., по урорентгенология - през 1997 г. Завършила е също курсове по актуални проблеми на нефрологията І-во и ІІ-ро ниво, по ехография на коремни органи и ПОС и опит в областта на вродените и придобити заболявания на отделителната система в детската възраст. Д-р Данева е работила като педиатър в гр. Карлово, Детско отделение в болница Св.Мина - Пловдив под ръководството на доц. д-р Христо Пачев.