EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Йоана Тачева, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Тенденцията за оперативно раждане затихва

Д-р Йоана Тачева, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Тенденцията за оперативно раждане затихва Д-р Йоана Тачева, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Тенденцията за оперативно раждане затихва Д-р Йоана Тачева, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Тенденцията за оперативно раждане затихва
Д-р Йоана Тачева, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Тенденцията за оперативно раждане затихва

Вестник Марица

6.10.2022

 

Важно е да има доверие и диалог между лекар и пациент


-Д-р Тачева, повечето лечебни заведения в страната отчетоха бейби бум през 2021г. Според вас тази тенденция ще се задържи ли и през 2022г., и на пандемията ли се дължи тя?

Въпреки появилата се в пресата информация за "бейби бум", за сега той остава само привиден. През 2021г. по данни на НСИ броят живородени през 2021-ва година е с 408 по-малко от 2020г.,или точно 58 678 раждания. За пример през 2018г. те са били 62 1098. Раждаемостта в България е една от най-ниските в световен мащаб с коефициент 8,5 промила. Вероятно усещането за такъв "бейби бум" се дължи на това, че броят на ражданията в областните градове и големите университетски болници се е увеличил, за сметка на ражданията в по-малките общински болници. При нас в УМБАЛ "Пълмед"също бележим съществен ръст в броя раждания със всяка изминала година. Все повече са и жените,живеещи в съседни области, избиращи да родят при нас. Пациентите не са ограничени в избора на лекар или лечебно заведение и разпределението им в страната е доста неравномерно. Тенденциите са за все по-късен старт на раждане на 1-во дете, за цяла Европа и България не остава в страни от нея.

 

 

-Продължава ли тенденцията сред по-младите родилки да избират да раждат оперативно и според вас на какво се дължи това?

България е сред 3-те страни с най-много оперативни раждания в Европа. В развитите европейски държави този процент е приблизително 20-25%, а според СЗО, трябва да се движи между 15-20%. У нас той е от порядъка на 45-50%, като за 2021г. е 49,95%. Много са причините за това и цял ден няма да ни стигне да ги обсъдим. Аз се стремя да насърчавам пациентките си да раждат нормално, когато има благоприятни условия за това и да не се страхуват поне да опитат. Страхът им най-често идва от липсата на информация и недостатъчната подготовка, за това какво се очаква от тях, какво представлява и как протича едно вагинално раждане. По мои наблюдения тази тенденция постепенно затихва, паралелно с това, че бъдещите майки се стараят все повече да се информират, както чрез Интернет, така и чрез нас -лекарите, относно предстоящото им раждане. Ако бъдат правилно подготвени физически и психически, за това, което ги очаква по време на раждането жените не изпитват такъв страх и раждането протича много по-спокойно и приятно както за тях, така и за медицинския екип. В последните години се залага именно на тази подготовка посредством училища за бременни, онлайн семинари и лекции. Това е нещо много полезно за бъдещите майки, макар все още да няма достатъчно медицински лица, подготвени да оказват тази подкрепа, за да стане тя достъпна за всички бъдещи майки.

 

 

-На какво трябва да се наблегне повече в съвременната акушеро-гинекологична практика?

Твърдо мога да кажа на профилактиката и превантивната медицина. Това е нещо, което сериозно куца в здравеопазването в България в частност и в акушерството и гинекологията. Практиката в развитите държави е показала, че всеки 1 лев повече, вложен в профилактика, спестява хиляди левове за лечение на предотвратими иначе усложнения и заболявания, да не говорим за съхранените здраве и животи. В нашата практика продължаваме да попадаме на тумори с размери надминаващи тези на доносена бременност, често се срещаме с ракови заболявания в напреднал, а често и вече нелечим стадий. Това е недопустимо за века, в който живеем, наличието на развити технологии, средства за превенция, методи за профилактика и лесния и бърз достъп до висококвалифицирана медицинска помощ. Прост пример за това е ракът на маточната шийка. В България той все още е на челните места сред неоплазмите при жените и продължава да се среща в напреднали стадии. В страните с добре провеждана ваксинационна профилактика, каквато е Австралия, това заболяване вече се числи към редките болести. У нас освен, че липсва адекватно ваксинационно покритие, не се провежда и ефективен скрининг на населението в риск. Голяма част от жените, особено тези след менопауза не посещават редовно акушер-гинеколог, съответно не им се взима цитонамазка, с цел профилактика на рак на маточната шийка. Въпреки лесния достъп до лекарска помощ в България все още има липса на желание от страна на част от пациентите за извършване на профилактични прегледи, нещо което е задължително за здравеопазването в голяма част от Европейските държави. С цел нещата да се подобрят при нас в УМБАЛ "Пълмед" периодично се привеждат кампании за профилактика, засягащи различни аспекти от здравето на хората, съветваме пациентите си да ги следят в раздел „Профилактика“ на нашия сайт и да ги посещават.

 

 

-Пред какви предизвикателства се изправяте в ежедневната си работа и информирана ли е наистина младата бъдеща майка?

Общуването с пациентите и изграждането на доверие помежду ни е едно от основните предизвикателства пред всеки млад лекар. Надявам се, че с времето поизгубеното доверие на пациентите към лекарската гилдия ще се възстанови,и това ще направи работата ни по-лесна и ефективна. Бъдещите майки се нуждаят от информация, поднесена по ясен и достъпен за тях начин, за да вземат информирани решения относно тяхното здраве и това на бъдещата им рожба. И аз и колегите ми от АГО УМБАЛ "Пълмед"се стараем да им дадем нужната информация, а тяхна задача остава да поемат отговорност за здравето си след като я получат. Затова е толкова важно наличието на доверие и диалог помежду ни.

 

 

Визитка:

Д-р Йоана Тачева е специалист акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“. Завършва медицински университет Пловдив с отличие. Специализира Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Пълмед"- Пловдив, където след това придобива специалност. Част от екипа на отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Пълмед" е от 2017-та година. 

 

Има допълнителни квалификации по:

-Ултразвукова диагностика в Акушерството и гинекологията. 

-Колпоскопскопия

-Лапароскопия 

 

Член е на Български лекарски съюз;

Има участия в множество национални и международни конгреси и семинари, както и обучителни курсове по специалността.