EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Владимир Иванов: COVID-19 може да увреди сериозно сърцето

Д-р Владимир Иванов: COVID-19 може да увреди сериозно сърцето Д-р Владимир Иванов: COVID-19 може да увреди сериозно сърцето Д-р Владимир Иванов: COVID-19 може да увреди сериозно сърцето
Д-р Владимир Иванов: COVID-19 може да увреди сериозно сърцето

18.1.2021

ZDRAVE.NET

https://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%94-%D1%80-%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2--COVID-19-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE/n16060

 

Д-р Владимир Иванов е  роден  в Пазарджик. Завършва „Медицина“ през 2007 г. в гр. Есен, Германия, а през 2014 г. завършва успешно специализация по „Вътрешни болести“ и „Кардиология“. Три години по-късно защитава научна степен „доктор по медицина“ в Университета в гр. Бохум. От юни 2008 г. до 2018 г. работи в „Санкт Йозеф Хоспитал“, една от клиниките към Университета в Бохум, където от 2015 г. е старши лекар (т.нар. Oberarzt). От юли 2018г. до февруари 2019г. работи в отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Александровска“, гр. София. През март 2019г. се завръща в родния си гр.Пазарджик, където е ръководител на катетеризационната лаборатория към Отделение по кардиология на „МБАЛ - Пазарджик“ до декември 2020г.Присъединява се към екипа на “Пълмед“ през януари 2021г.

Д-р Иванов, светът е изправен пред невиждана от десетилития епидемия, породена от Covid-19. Как се справя България до момента, какви са вашите впечатления от отговора на страната ни на тази тежка ситуация?

Смятам, че страната ни не се справя зле в сравнение с други страни. Все пак се взеха навреме мерки и не се стигна до ситуация, която наблюдавахме в други страни като в Ухан- Китай, Италия, Испания, Франция, САЩ.

 

Напоследък все повече се твърди, че вирусът покосява и сърцето. Работата ви като кардиолог доказва ли този проблем?

Да, работата ми като кардиолог доказва това. Общо взето колеги от всички специалности имат контакт с болни с COVID 19. Наистина COVID 19 може да увреди сърцето. Вирусът може директно да атакува сърдечния мускул и да предизвика възпаление, т.нар. миокардит. Също вирусът активира имунната система, която на свой ред може да увреди сърцето. Инфекцията с COVID 19 води до повишено съсирване на кръвта, което води до повишен риск от образуване на тромби, до белодробен тромб- емболизъм, миокарден инфаркт и/или мозъчен инсулт.

 

Имали ли сте пациенти в подобно състояние, как протича лечението им и какви са рисковете за усложнения след боледуване от COVID?

От време на време имахме пациенти с усложнение на сърдечно- съдовата система от COVID 19. Лечението на такива случаи е  комплексно в кооперация с колеги от други специалности. Лекувахме няколко болни с миокарден инфаркт и коронавирус, имаше пациенти с белодробен тромбемболизъм и много пациенти, които развиха ритъмни нарушения след боледуване от COVID 19.

 

Какви са вашите очаквания като специалист относно хода на епидемията, кога очаквате да успеем да се преборим с нея и да се завърнем към живот без ограничения?

Експертите в тази област прогнозират, че пандемията ще продължи докато над две трети от населението не развият имунитет срещу коронавирус  чрез ваксинация или чрез преболедуване. Важно е да знаем отговора на въпроса  колко е дълготраен този имунитет и дали вирусът ще мутира. 

 

Какво е мнението ви за започналата вече ваксинация срещу COVID и по-конкретно за опасенията сред обществото, свърани с новите ваксини? Случаят в Сандански показа и че лекари, които първоначално са били включени в списъците за ваксинация, са се отказали, което показва и известно недоверие дори сред медиците...

Смятам, че в страната ни започна сравнително бързо имунизацията срещу коронавируса . Наистина имаше скептицизъм относно васкинациите, не само сред обществото като цяло, но и сред немалко колеги. Изписаха се много спекулации. Аз лично се ваксинирах и понесох добре ваксината. Не смятам, че тези опасения ще се оправдаят.

 

Вие сте решил да се завърнете у нас след натрупан богат опит в Германия. Какво ви провокира да се върнете в България и къде виждате бъдещия си професионален път?

Аз винаги съм искал един ден да се върна в България. Просто заминах с тази нагласа, че един ден ще се върна. Засега не съжалявам, че се върнах. Имам и много приятели от Германия от най-различни сфери, които се завърнаха през последните години и намериха добра реализация. В медицината е малко по- различно, но смятам, че през следващите години, ако се подобрят условията за работа за лекари, може да се задържат много колеги в България и дори някои да се завърнат в родината. УМБАЛ "Пълмед" е именно лечебно заведение, което предлага подобни възможности - за задържане на младите кадри у нас и за връщането им от чужбина, така че съм изключително радостен, че съм част от екипа им.

 

На какво ниво според вас е инвазивната кардиология в България?

Инвазивната кардиологията в България като цяло подържа едно добро ниво в сравнение с западноевропейските страни, като Германия например. В инвазивната кардиология или по-точно в областта на коронарните интервенции смея да кажа, че България не отстъпва на Германия. Има какво да се желае в други области на кардиологията като електрофизиологията, кардиалната образна диагностика, перкутанните клапни процедури.

 

Как бихме могли да спрем тенденцията за напускане на наши специалисти от българската система и да ги задържим у нас?

Обществото наистина трябва да се замисли, липсата на лекари в много специалности за усеща, особено в една пандемия като сегашната ситуация. Трябва да се създадат по- добри условия за работа на колегите и да се спре емиграцията на лекари. Ако не се замислим и ако не се направи нещо в тази насока, последствията ще са катастрофални.

 

Вие сте носител на почетен знак и грамота от РК на БЛС- Пазарджик в категория „Принос за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники 2020 г.“ Разкажете малко повече за това отличие и за интереса ви към иновацииите в сферата на медицината....

Да, за мен беше чест да бъда удостоен с наградата. Това беше голямо признание.  В действителност обаче, аз не направих нещо кой знае колко особено. На старото ми работно място, „МБАЛ Пазарджик“ въведох неща, който за Германия не са нищо особено, а са част от рутинната работа. Бях номиниран от колеги от „МБАЛ Пазарджик“ и бях удостоен с тези почетен знак и грамота. Наистина харесвам иновациите в медицината и може би съжалявам, че в Германия не тръгнах по пътя на една хабилитация  и не се занимавах повече с научна работа, но може би това щеше да попречи на завръщането ми в България.