EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Над 115 души след ковид инфекция са се възползвали от безплатните прегледи на специалистите в ДКЦ „Пълмед“

Над 115 души след ковид инфекция са се възползвали от безплатните прегледи на специалистите в ДКЦ „Пълмед“ Над 115 души след ковид инфекция са се възползвали от безплатните прегледи на специалистите в ДКЦ „Пълмед“ Над 115 души след ковид инфекция са се възползвали от безплатните прегледи на специалистите в ДКЦ „Пълмед“
Над 115 души след ковид инфекция са се възползвали от безплатните прегледи на специалистите в ДКЦ „Пълмед“

Кампанията за безплатни консултации стартира преди 2 месеца, а в рамките на нея всеки, който желаеше, можеше да извърши консултация със специалисти в областта на кардиологията, пулмологията, неврологията, физиотерапията, ендокринологията, клиничната психология. Дни след началото й Регистраторите от лечебното заведение отчетоха стотици резервирани часове.  

 

 

в.Монитор

22.4.2021

 

“Най-често оплакванията, с които пациентите идват варират от загуба на сън, до стягане в областта на гърдите и задух, болки в мускулите, които продължават дълго след ковид инфекцията. Около 50 % от преминалите са се консултирали с кардиолог и невролог, останалите от ендокринолог, фиотерапевт и психиатър. При голяма част от пациентите се е наложило и последваща консултация от специалист, но при сравнително малка част от тях прием за болнично лечение, свързано с постковид усложненията“, коментира управителят на ДКЦ „Пълмед“ и кардиолог д-р Екатерина Петкова.

 

Неврологът от ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“ д-р Радослав Мавров коментира, че голяма част от пациентите потърсили неврологична консултация след прекарана ковид инфекция са с тревожни състояния.

 

„Често оплакванията във връзка с тревожност при тези пациенти не изисква последваща консултация от психиатър или психолог, но прави впечатление, че честотата на тези пациенти се увеличава. Другата група от тях са с преобладаващи болки в мускулите и оплаквания от страна на периферната нервна система, продължили дълго след преболедуването на ковид инфекцията, но при малка част от тези пациенти се налага болнично лечение. За съжаление в практиката ни и в ДКЦ и в неврологично отделение на болница „Пълмед“ забелязваме повишаване на честотата на развитие на автоимунни заболявания на нервната система след ковид, както и отключване на синдрома на Гилен-Баре“, коментира д-р Мавров.

Той съветва пациентите с оплаквания от страна на нервната система след прекарана коронавирусна инфекция да не отлагат прегледа си при специалист и задължително да се ваксинират. В ДКЦ „Пълмед“ функционира единственият 24 часов ваксинационен кабинет в Пловдив и областта.

 

Кампанията с безплатни прегледи в лечебното заведение няма фиксиран краен срок и продължава. Всеки, който иска да заяви безплатен преглед след преболедува ковид инфекция може да го направи на тел. 032 607 300 в работни дни от 8:00 до 16:00ч.