EN
Back to top hospitalpulmed.bg

ДКЦ "ПЪЛМЕД" С ПРОСЛЕДЯВАЩ АМБУЛАТОРЕН КОНТРОЛ ЗА CОVID-19 И ТЕЛЕФОННИ КОНСУЛТАЦИИ

ДКЦ ДКЦ ДКЦ
ДКЦ

Монитор  Стр. 15

14.10.2021

 

От 11-ти октомври, на всеки преминал пациент през Спешно отделение на медицински комплекс "Пълмед" с доказана COVID-19 инфекция, ДКЦ "Пълмед" предлага последващ амбулаторен контрол и проследяване на състоянието в домашни условия, посредством телефонни консултации, осъществявани от лекар. Пациентите се консултират ежедневно по график и според протокол, изготвен от топ специалистите от комплекса.

 

"След провеждане на преглед на пациентите от лекар в Спешно отделение, назначаване на изследвания и индивидуален план на терапия, те ще имат възможност да се възползват от 2-та нови пакета, които им предлагаме - 3 консултации по телефон в рамките на 3 дни, и 5 консултации по телефон, в рамките на 5 дни. Консултациите ще се осъществяват от специалист пулмолог от ДКЦ "Пълмед", който дистанционно ще може да проследи ефекта от изписаната терапия и при влошаване или нови оплаквания, съобщени от пациента, да даде професионална медицинска насока за последващи терапевтични стъпки на пациента, коментира д-р Екатерина Петкова, управител на ДКЦ "Пълмед", гр.Пловдив.

 

Тя уточнява, че услугата е създадена поради огромния интерес от страна на вече лекуващи се или консултирани пациенти от лечебното заведение, които имат притеснения, допълнителни или уточняващи въпроси във връзка със състоянието им и назначената им терапия в домашни условия.

За да може пациентите да се възползват от новите пакетни услуги за телефонни консултации е необходимо да ги заявят директно на място на регистратурата на Спешно отделение.

"Назначената терапия за COVID-19 е комплексна и често може да доведе до странични ефекти при някои от пациентите. Част от тях не знаят как да реагират в такава ситуация, както и да преценят дали имат подобряване или влошаване в състоянието. Ето защо те имат нужда от обективна оценка от лекар, след вече назначена терапия, тъй като подценяването или недооценяването на симптомите може да доведе до забавяне в корекцията в терапията и влошаване в състоянието, изискващо хоспитализация, коментира д-р Димитрина Стоянова, пулмолог в ДКЦ "Пълмед".

 

*Амбулаторното проследяване се извършва само на пациенти, преминали през първоначален преглед, извършени изследвания и назначена терапия. Консултациите се извършват по график и включват едно телефонно обаждане от лекар дневно за 3 или 5 дни. Препоръчително е всеки пациент да разполага с пулсоксиметър в домашни условия. При влошаване в здравословното състояние, пациентът е длъжен да потърси спешна медицинска помощ. Дистанционните консултации по телефон не заменят консултативните прегледи на място!