EN
Back to top hospitalpulmed.bg

УМБАЛ „Пълмед“: При симптоми задръжте детето у дома. Консултацията с лекар е задължителна

УМБАЛ „Пълмед“: При симптоми задръжте детето у дома. Консултацията с лекар е задължителна УМБАЛ „Пълмед“: При симптоми задръжте детето у дома. Консултацията с лекар е задължителна УМБАЛ „Пълмед“: При симптоми задръжте детето у дома. Консултацията с лекар е задължителна
УМБАЛ „Пълмед“: При симптоми задръжте детето у дома. Консултацията с лекар е задължителна

www.plovdiv24.bg

20.10.2022

 

Статистиката за увеличаващата се заболеваемост от есенни вируси при децата в цялата страна се потвърждава от личните лекари, както и от специалистите в ДКЦ-тата, и болничните заведения. Това потвърдиха за plovdiv24.bg и от екипа на най-модерния медицински комплекс в Пловдив- „Пълмед“.

 

„Тенденцията е абсолютно нормална с оглед на периода от годината- децата са вече на училище в детски градини и ясли, като със застудяването преобладаващо прекарват повече време в закрити помещения. Ентеровирусните инфекции, по-характерни за летния сезон отстъпват място на респираторните, които зачестяват през есенно-зимния период“, коментира д-р Таня Данева, началник на Детско отделение в УМБАЛ „Пълмед“.

 

Тя уточнява, че повечето от децата, които тя и колегите й консултират в кабинетите  в ДКЦ „Пълмед“ са предимно с хрема, кашлица, температура. В Детско отделение на болницата постъпват предимно болните деца с усложнения, с тежки ларингити, брохити и пневмонии. Преди хоспитализацията всички деца  се изследват с бърз антиген тест за Ковид 19-да не забравяме и този вирус, който протича с разнообразна клинична картина при децата-катарални, дихателни и диспептични с-ми.

Д-р Данева съветва родителите: децата да се хранят рационално и пълноценно, приемайки повече зеленчуци и плодове, богати на витамини, за укрепване на имунитета им преди зимния сезон.

 

„При по-често боледуващите деца препоръчвам и допълнителен прием на витамини и имуномодулатори. При възможност, докато все още времето позволява, да играят, да се разхождат и спортуват повече сред природата, да прекарват по-малко време пред екранни устройства и да имат достатъчно време за пълноценен сън“.

 

Тенденцията за увеличение в броя на заболелите деца от есенни вируси потвърждава и екипа на Ушно-носно-гърлени болести отделението в медицинския комплекс. Те казват, че децата, които преглеждат имат предимно оплаквания, причинени от инфекции на горните дихателни пътища, а сред най-честити им усложнения са отитите-възпаление на ушите.

 

„Делът на тези наши малки пациенти се увеличи освен в консултативните ни кабинети, но и в отделението особено през последните 2 седмици. Честа патология, която лекуваме са и възпаленията на сливиците и третата сливица, които са сред най-честите причини за хоспитализация сред децата“, коментира д-р Атанас Гюлев, началник на УНГ отделението в УМБАЛ „Пълмед“. 

 

И двамата специалисти съветват при първи симптоми, детето да остане у дома и да бъде консултирано със специалист, за предприемане на стъпки за лечение и превенция от усложнения в състоянието.