EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Досега 60 деца са ваксинирани срещу ковид в ДКЦ "Пълмед"

Досега 60 деца са ваксинирани срещу ковид в ДКЦ Досега 60 деца са ваксинирани срещу ковид в ДКЦ Досега 60 деца са ваксинирани срещу ковид в ДКЦ
Досега 60 деца са ваксинирани срещу ковид в ДКЦ
От старта на кампанията през декември миналата година до сега общо 60 деца от 5 до 11-годишна възраст са ваксинирани срещу Covid-19 с първа и втора доза във ваксинационния кабинет на ДКЦ "Пълмед". Те са имунизирани с ваксината на Pfizer-Comirnaty, която е единственият препарат, одобрен за прилагане върху деца от Европейската агенция по лекарствата.
 
 
Проучвания относно безопасността и ефективността  на ваксината в детската възраст показват, че имунният отговор, постигнат чрез нея при деца е съизмерим с този при възрастните, т.е. малките деца изграждат имунитет, така както по-големите и възрастните, които са имунизирани. Напомняме на родителите, че ваксината е педиaтрична и представлява 1/3 от дозата, поставяна на възрастни.
 
 
Според експерти, ваксината предотвратява по-тежко протичане на болестта, което е особено важно за децата от рисковите групи, например боледуващите от хронични заболявания - астма, затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и др.
 
 
В ДКЦ "Пълмед" няма постъпили данни от родители за сериозни странични реакции след ваксинирането на детето им. Редки са и съобщенията за болка в мястото на убождането.  
Преди имунизацията е препоръчително детето да е прегледано от личния лекар или от педиатър и да има със себе си информация за предходни имунизации и/или заболявания. 
 
 
Във ваксинационния кабинет на "Пълмед" до момента са поставени ваксини и на над 45 000 възрастни.