EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Лекари от "Пълмед" си поставиха бустерна зона ваксина

Лекари от Лекари от Лекари от
Лекари от

Над 20 души от медицинския персонал на ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“ в  Пловдив си поставиха бустерна доза ваксина срещу COVID-19, a над 50 души попадат в списъка на ваксинационния център към ДКЦ като заявили желание за бустерно имунизиране през следващата седмица.

 

БНР, Хоризонт

 

4.10.2021

 

Сред първите ваксинирали се с бустерна доза бе началникът на COVID-19отделението в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Любомир Сапунджиев, както и екипът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение начело с неговия началник д-р Димитър Димитров.

„Според мен, ако не задължителна по закон, ваксинацията трябва да е задължителна в съзнанието ни“, коментира д-р Сапунджиев.

Бустерна доза в УМБАЛ „Пълмед“ вече са си поставили и началниците на отделенията по гастроентерология, по хирургия, по кардиология и инвазивна кардиология, както и техни колеги.

Последният имунизиран в болницата е кардиологът д-р Владимир Иванов. 

 

„Ваксинирах се, защото това беше препоръката на много експерти в областта, които твърдят, че от 8 до 10 месеца след първата игла е препоръчително да се постави буустерната доза. Затова последвах тази препоръка, която според мен е логична“, каза д-р Владимир Иванов в предаването „Ден след ден“.

„Аз вярвам на медицината и на науката. Вече 3 часа след поставянето на ваксината се чувствам добре. Това е един нормален работен ден за мен“, коментира докторът третата си игла, която както и първите две, е на Pfizer/BioNtech. 

На въпроса дали след поставена ваксина се наблюдават тежки усложнения на сърдечно-съдовата система кардиологът каза, че е имало около 10 пациенти, които са развили миокарден инфаркт докато боледуват  COVID-19.

„Имахме и една пациента, ваксинирана 10 дни по-рано, също развила миокарден инфаркт, но според мен това няма нищо общо с ваксината“, каза д-р Иванов.

Към 1-ви септември персоналът на УМБАЛ „Пълмед“ е ваксиниран на над 50%, от които лекарският състав е ваксиниран на над 70%.