EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Наплив от пациенти да си направят контролен преглед заради постковид синдроми

Наплив от пациенти да си направят контролен преглед заради постковид синдроми Наплив от пациенти да си направят контролен преглед заради постковид синдроми Наплив от пациенти да си направят контролен преглед заради постковид синдроми
Наплив от пациенти да си направят контролен преглед заради постковид синдроми

БНТ

19.2.2021

https://bntnews.bg/news/napliv-ot-pacienti-da-si-napravyat-kontrolen-pregled-zaradi-postkovid-sindromi-1096733news.html

 

Наплив от пациенти за контролни прегледи след прекарана Ковид инфекция. Оплакванията варират от загуба на сън, до стягане в областта на гърдите и задух, които продължават дълго след оздравяването. Това установяват в един от медицинските центрове в Пловдив с безплатни прегледи.Здравният министър обяви, че се работи за национална програма за пациентите с така наречения постковид синдром и за клинична пътека.

 

Наплив от пациенти да си направят контролен преглед след прекарана Ковид инфекция. Оплакванията варират от загуба на сън, до стягане в областта на гърдите и задух, който продължава дълго след оздравяването. Данните са на един от медицинските центрове в Пловдив, който обяви безплатни прегледи, в които се включват кардиолози, пулмолози и рехабилитатори.

 

50 процента от пациентите идват, за да се консултират с кардиолог. Някои от тях знаят, че след коронавирус са възможни усложнения и просто търсят профилактичен преглед. При не малка част от прекаралите ковид обаче специалистите откриват увреждания на различни органи.

"Тук говорим за белодробна емболия, говорим за сърдечно-съдови инциденти, говорим за тежка фиброза на белия дроб, който ограничава функционалния капацитет, което налага и по-интензивна терапия", каза кардиологът в ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова.

 

20-годишната Николета Райчева е преболедувала в края на миналата година с лека симптоматика. Известно време след това обаче продължава да чувства стягане в гърдите. След прегледа вече е по-спокойна.

"Като има такива кампании да се прегледат, за да са спокойни, а не да стоят вкъщи да се страхуват и да четат в Гугъл какво пише", каза Николета Райчева.

"Всяко оплакване от задух, дори сърцебиене, подуване на краката, недостиг на въздух - това са едни от главните оплаквания, при всеки такъв симптом пациентът трябва да потърси помощ", каза кардиологът д-р Екатерина Петкова.

 

В болницата пациентите могат да се консултират още с пулмолог, ендокринолог или дори рехабилитатор. От старта на кампанията повече от 20 човека са потърсили и психологична помощ.

Единственото, което трябва да носят пациентите, е резултат от положителен PCR тест. Прегледите са безплатни дори за здравно неосигурени лица.