EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Грамоти за пловдивските медици, поставили най-много ваксини срещу COVID-19 - СНИМКИ

Грамоти за пловдивските медици, поставили най-много ваксини срещу COVID-19 - СНИМКИ Грамоти за пловдивските медици, поставили най-много ваксини срещу COVID-19 - СНИМКИ Грамоти за пловдивските медици, поставили най-много ваксини срещу COVID-19 - СНИМКИ
Грамоти за пловдивските медици, поставили най-много ваксини срещу COVID-19 - СНИМКИ

Пловдивски лекари получиха отличия от името на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за приноса си във ваксинационната кампания срещу covid-19. Събитието се проведе като съвместно мероприятие на Министерство на здравеопазването и РЗИ – Пловдив. Грамоти получиха управителят на ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова и д-р Костадин Сотиров. 

 

www.marica.bg

21.9.2021

 

Отличията бяха връчени от директора на РЗИ - Пловдив, д-р Сийка Димчева, която лично поздрави медиците за старанието им и проявената съпричастност към имунизационната кампания. Според нея много от пловдивските лекари заслужават подобен приз, защото активно са се включили към общите усилия, но квотата, с която са разполагали, е била за две места. В процеса по номиниране здравните власти са взели предвид обхвата на население при поставянето на ваксините като под внимание са били взети и други аргументи в подкрепа на едно или друго лечебно заведение. В крайна сметка д-р Димчева обави, че в ДКЦ „Пълмед“ са били поставени общо 30500 ваксини, които са една осма от всички ваксини на територията на областта. Д-р Сотиров е поставил 1100 от извършените имунизации. 

По време на събитието стана ясно, че отличените имат особени заслуги още в първия етап от развитието на имунизационната кампания в областта. Д-р Сотиров е бил първият общопрактикуващ лекар, който организира имунизацията за колегите си през първите месеци от кампанията, когато ваксини все още не достигаха. ДКЦ „Пълмед“ пък бяха първите, които се отзоваха с денонощен кабинет за ваксинация на населението срещу вируса. Освен това от лечебното заведение отреагираха отново първи като организираха изнесени кабинети за ваксинация на работещите в структуроопределящите предприятия. За това от РЗИ изказаха специални благодарности на ангажираните лекари за навременното и адекватно съдействие. 

 

Областният управител Ангел Стоев също поздрави наградените по този повод и призова всички пловдивчани да се ваксинират. Той сподели, че е противник на задължителната ваксинация и подчерта, че поставянето на ваксините трябва да е след вземане на самостоятелно информирано решение. Според него числата са ясно доказателство, че ваксините подобряват шанса за по-леко прекарване на вируса. От началото на септември до вчера от вируса са починали 109 души в областта като 106 от тях не са били ваксинирани. Освен това в интензивните сектори на болниците всеки ден има между 60 и 70 болни като сред тях максимум двама са били с поставена имунизация. 

Ангел Стоев посочи още, че ваксинацията на населението на България към момента не е на необходимото ниво, но благодарение на медиците ни специално в Пловдивска област сме първенци в покритието. Той поясни още, че здравната система се справя за момента и няма нужда от повече легла за ковид болните, тъй като се намираме в плато и положението е сравнително спокойно.

Здравните власти коментират, че предстои да видим дали нивата на заболеваемост ще се задържат под 2000 заболели на ден или откриването на учебната година ще повиши броя на случаите. Очакванията са, че при тази вълна все пак имаме преболедували и ваксинирани, които ще ограничат разпространението.