EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Отчитат все повече случаи на починали от COVID-19 с фалшиви сертификати

Отчитат все повече случаи на починали от COVID-19 с фалшиви сертификати Отчитат все повече случаи на починали от COVID-19 с фалшиви сертификати Отчитат все повече случаи на починали от COVID-19 с фалшиви сертификати
Отчитат все повече случаи на починали от COVID-19 с фалшиви сертификати

Над 5000 заразени с коронавирус са в болница. За седмица приетите в лечебни заведения са се увеличили с близо 40%. Расте и броят на настанените в интензивни отделения. Те вече са 517. Увеличението е с около 15% за изминалите 7 дни.

 

БНТ, По света и у нас

9.1.2022

На този фон вчера са поставени над 8 000 бустерни дози ваксини. И днес, в неделния ден, имаше засилен интерес към имунизациите. А в Пловдив хора с фалшиви сертификати искат да се ваксинират.

За денонощие 45 души загубиха битката с коронавируса. Нито един от тях не е бил ваксиниран. Повечето починали от ковид в една от пловдивските болнци също не са ваксинирани.

 

"Имаме случаи на пациенти с фалшиви сертификати на ваксинация, които също губят битката с ковид и, за съжаление, това са млади хора, казва д-р Екатерина Петкова, управител на ДКЦ към университетската болница.

 

БНТ: Казвате фалшиви, тоест, признали са самите пациенти, че са със фалшиви сертификати?

Д-р Петкова: И пациентите и близките им в последствие , за съжаление, това е една много лоша тенденция

В болницата са разкрити 61 легла за лечение на коронавирус. 50 от тях са заети.

 

"Все още персистират пациентите, които имат класическите оплаквания - от задух, кашлица, висока температура, обща отпадналост. Напоследък зачестяват и случаите с по-леки симптоми и главно засягане на горните дихателни пътища", обясни д-р Петкова.

 

От болницата имат готовност да разкрият допълнителни ковид легла, ако се наложи. Във ваксинационния им пункт отчитат хора с фалшиви сертификати за ваксинация искат да се имунизират.

 

"Няма как да се случи, трябва този , който си е поставил фалшивата ваксина, да намери начин да ваксинира наистина тези хора", обясни д-р Екатерина Петкова

За два дни през пункта за имунизация на болницата са минали 400 души.

 

"Децата бяха към 20 за събота и неделя, при всички протича изключително добре ваксинацията. Много малко са тези за първа доза, горе-долу 10-15 процента, основно за втора и бустерна доза пристигат хората. Бустерни дози се извършват най-много. Все повече млади хора идват, което също е позитивно", обясни д-р Даниел Марков- дежурен във ваксинационния кабинет.

 

Повечето хора си поставяли втора или подсилваща доза ваксина. Желаещите да се имунизират с първа игла са малко.

Александър Симидчиев: 70% по-малко хора влизат в болница заради ваксините

В "Денят започва" с Георги Любенов пулмологът Александър Симидчиев съобщи, че ваксините намаляват с 60% възможността за заразяване с коронавирус.

 

"Ваксините намаляват със 70% хората, които влизат в болници. Затова в много държави, през които Омикрон минава, хоспитализациите са по-ниски. С 90% се намалява смъртността", обясни той.

Костадин Ангелов: Вероятно вълната Омикрон ще протече по-тежко в България

В "Говори сега" бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че за разлика от повечето европейски държави у нас, ваксинираните срещу коронавирус все още са малко.

 

"Няма никаква връзка между това как протича Омикрон в Европа и как ще протече в България. Тук вероятно ще протече много по-тежко", каза той.

В изнесените пунктове за имунзиация на Столичната община днес са поставени 1 711 дози ваксини.