EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Драстичен спад на ваксинираните пловдивчани през лятото, само 11 500 се боцнаха

Драстичен спад на ваксинираните пловдивчани през лятото, само 11 500 се боцнаха Драстичен спад на ваксинираните пловдивчани през лятото, само 11 500 се боцнаха Драстичен спад на ваксинираните пловдивчани през лятото, само 11 500 се боцнаха
Драстичен спад на ваксинираните пловдивчани през лятото, само 11 500 се боцнаха

Ресторантьори и хотелиери избират препарата на Джонсън и Джонсън


www.marica.bg
18.9.2021

Драстичен спад на ваксинация сред пловдивчани се наблюдава през лятото. Докато в началото на имунизационната кампания средно по 500 души дневно са избирали да се боцнат, то през жегите броят им рязко е спаднал до 80 – 100 души. Това съобщи д-р Екатерина Петкова, управител на ДКЦ "Пълмед", което е един от ваксинационните центрове, през който минават най-много хора.

Това означава, че гражданите, които решават да се предпазят от COVID-19 и да допринесат за изграждане на стаден имунитет, са намалели пет пъти. Тенденцията се задълбочава и през септември, като към края на месеца се очаква нововаксинираните да са по-малко от тези през август. 

Общо за периода юни – август в ДКЦ „Пълмед“ са бити дози от Pfaizer, Moderna или Джонсън и Джонсън на 11 500 души. В лечебното заведение вече не ваксинират с Астра Зенека, заради слабия интерес към британския препарат. „Не можем да съберем хора за един флакон и затова не ги използваме. В противен случай ще изхвърляме много дози“, обяснява д-р Петкова. При желание на граждани да си бият от британския препарат от ДКЦ-то ги изпращат в РЗИ. 

Практиката показва още, че Джонсън и Джонсън бил предпочитаният препарат за работещите в хотелиерския и ресторантьорския бранш. Причината е, че тя е еднодозова и така по-бързо ще получат сертификат. 

 

Оказва се, че младежите са по-скептични към инунизациите от възрастните. Основните им притеснения били дали препаратите няма да доведат до странични ефекти, или до стерилитет при жените. По думите на д-р Екатерина Петкова никои от ваксинираните при тях нямал сериозни алергични реакции. В редки случаи хората получавали оток на мястото на убождането или зачервяване. Пловдивчани се тревожат и от факта, че не знаят колко траен е имунитетът. 

„Ползите от ваксинацията са много повече от рисковете. Страничните ефекти са нищожни в сравнение с тези от коронавирусната инфекция и терапията, която се прилага при лекуването й. В момента наблюдаваме бум на новооткрит захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания след прекаран COVID-19. Това за в бъдеще ще окаже влияние върху качеството на живот, може би и върху продължителността“, отбеляза д-р Петкова и добави, че страни, които са започнали масовата ваксинация след България имат по-голям процент имунизирани от нас. Тя подчерта още, че онкоболните, които са на химеотерапия, преди да си бият ваксина, трябва да се консултират с лекуващия ги онколог.