EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Наградиха медиците, поставили най-много ковид ваксини

Наградиха медиците, поставили най-много ковид ваксини Наградиха медиците, поставили най-много ковид ваксини Наградиха медиците, поставили най-много ковид ваксини
Наградиха медиците, поставили най-много ковид ваксини

БНР

21.9.2021

 

Лекари от  ДКЦ „Пълмед“ и  председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров получиха награди от здравния министър д-р Стойчо Кацаров за направени най-много имунизации срещу COVID-19. Отличията бяха връчени от областния управител Ангел Стоев, в присъствието на директора на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева. 1 100 ваксини е поставил общопрактикуващият лекар д-р Сотиров, а близо 30 500 са поставените ваксини в ДКЦ „Пълмед“ от началото на имунизационната кампания. По време на пресконференцията областният управител заяви:

„Аз съм противник на задължителната ваксинация. Хората трябва да бъдат убедени с цифри и да вземат самостоятелно и информирано решение. Поне за мен логиката показва, че човек който е ваксиниран има много голям шанс да изкара коронавируса по един сравнително лек начин-  в домашни условия или евентуално в болница, но без да стига до интензивно отделение и без да настъпва фатален край. По-ясно от това няма как аз да го кажа.“ 

Той каза, че в периода 1-20 септември в Област Пловдив от коронавирус са починали 109 души.

„От тях 106 не са ваксинирани, 3 са ваксинирани, но с придружаващи заболявания“, каза Стоев и допълни: „Ние в пловдивска област сме най-добре от цяла България по брой ваксинирани, но процентът на имунизираните е изключително нисък, в сравнение с останалите европейски страни.“

Той поздрави наградените, а д-р Сийка Димчева връчи грамотите като изтъкна, че ДКЦ „Пълмед“ са първите, отворили денонощен ваксинационен кабинет и първите организирали мобилни екипи за ваксинация. Специални поздравления тя отправи и към д-р Сотиров, за ваксинацията на негови колеги и пациенти.

„Това, което се случи е нещо уникално за България! В никоя друга област нямаше такава отзивчивост от страна на РЗИ и такова добро сътрудничество между общопрактикуващите лекари и РЗИ. Никъде другаде не се случи така масово и така организирано провеждането на имунизацията на общопрактикуващите лекари“ , каза от своя страна награденият председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров.

Представителят на ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова пък заяви:

„Работим неуморно още от началото началото на ваксинационната кампания, с помощта на РЗИ. Правим всичко възможно да откликваме на молби на хора, които имат нужда от ваксинация, на дружества, на големи фирми, които нямат възможност да дойдат на място. Организираме ваксинации и по големи предприятия и по старчески домове, и правим всичко възможно, за да подпомогнем преминаването на тази пандемия“.

По време на пресконференцията директорът на РЗИ-Пловдив коментира и случая с починалото от COVID-19 в УМБАЛ “Свети Георги“ 18-годишно момче като заяви, че Регионална здравна инспекция ще започне проверка по случая.

„Контролът, който извършваме ще бъде приложен и сега. Вече проведохме разговори с дирекцията, която осъществява контрол по дейността на лечебните заведения да започне проверка от наша страна по случая, като се съобразим и с факта, че е сезирана и прокуратурата. Проверката, която ще извършим ние е по отношение на медицинската помощ, оказана в лечебното заведение, на починалия младеж“, каза д-р Сийка Димчева.