EN
Back to top hospitalpulmed.bg

ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя

ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя
ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя
ДКЦ „Пълмед“: Здравето на един служител трябва да е приоритет и за работодателя

в. 24 часа

24.01.2023г.

 

От лечебното заведение предлагат фирмени профилактики с включени прегледи от специалисти и изследвания

 

Според Световната здравна организация дефиницията за здраве е “състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или слабост.” В този ред на мисли все повече работодатели се стараят да обгрижват служителите си, като включват в пакета със социални придобивки разнообразни и атрактивни услуги като абонаментни карти за спортни и други дейности, карти за градски транспорт, ваучери за храна и др. Голяма част от тях включват и пакет допълнително здравно осигуряване. За определени  професии се изисква и задължително преминаване на годишни профилактични медицински прегледи, в съответствие с Кодекса на труда. Изключително важно е работодателят да се грижи както за материалната страна от възнаграждението на служителите си, така и за здравословното състояние, особено в случаите когато условията на труд излагат служителите на риск за здравето им. А когато на служителят са осигурени условия, които да допринасят за поддържане на здравето му, то тогава той ще може по-добре да изпълнява задълженията си и неговата мотивация ще бъде по-висока, коментират мениджъри.

До колко е важно всяка фирма да поддържа такава активност сред служителите си разговаряме с д-р Екатерина Петкова – управител на ДКЦ „Пълмед“, гр. Пловдив.

 

Д-р Петкова, нараства ли интересът на фирмите към активности като профилактика на здравето на техните служители през последните години?

В последните години се забелязва значително повишаване на търсенето на тази услуга. Все повече компании се обръщат към нас и търсят услугите ни. Това се дължи от една страна на разрастването на пазара на труда в областта ни. От друга страна, ние предлагаме една изключително качествена услуга, както по отношение на самата здравна услуга като акуратност, бързина, така и на самата вътрешна организация, която имаме и чрез която се стремим да удовлетворим всички изисквания на клиентите ни. Нашите лаборатории са оборудвани с последно поколение апаратура, медицинския персонал е с висока квалификация. При нас работят едни от най-добрите специалисти в различни области на медицината. Всичко това гарантира качеството на предлаганата здравна услуга.


Какъв тип изследвания е редно да се провеждат при профилактика на служители на фирми и от какво зависят те?

Съвместно с най-добрите ни специалисти изготвяме индивидуални предложения спрямо изискванията на всеки работодател. Разбира се, има минимум изследвания, които са препоръчителни. Стремим се да съобразяваме препоръките ни спрямо пол, възраст, придружаваща патология. Като за начало, всички пациенти е хубаво да изследват пълна кръвна картина, кръвна захар, бъбречна и чернодробна функция, изследване на урина. Препоръчително е, при подлежащи заболявания, работа с вредности или фамилна обремененост, да бъдат направени допълнителни изследвания, които имат отношение към патологията – хормонален статус, туморни маркери, различни имунологични, цитологични изследвания и др. Освен това, след като бъдат направени изследванията, пациентите биват преглеждани от различни специалисти, като ендокринолози, гастроентеролози, кардиолози, уролози, АГ-специалисти и др. Би било хубаво всички жени да преминават през скрининг за рак на гърдата, чрез ехография или мамография на млечна жлеза, както и за рак на шийката на матката или други гинекологични патологии, чрез преглед от АГ специалист. За мъжете е важно да бъдат прегледани от уролог и да бъдат изследвани за рак на простатата. Ехография на коремни органи е силно препоръчителна, защото голяма част от заболяванията на храносмилателната система остават скрити дълго време. Задължително е да бъде направена електрокардиограма (ЕКГ) и да бъде разчетена от специалист, както и да се обърне внимание на придружаваща патология от страна на сърдечно-съдовата система, захарен диабет, хормонални нарушения, проблеми от гастроентерологичен характер и т.н.

 

Как е организиран процесът по осъществяване на профилактика на една фирма, осъществяваща изследвания и прегледи в ДКЦ „Пълмед“?

Като за начало, след като дадена фирма се обърне към нас със запитване за извършване на профилактика, ние изготвяме индивидуална оферта за пакет за „Корпоративна здравна профилактика“, съобразена с изискванията на работодателя, правим различни предложения по отношение на видовете медицински услуги, които могат да бъдат включени. Изготвяме план-график за извършване на профилактиката и чрез нашия координатор, се стремим в най-кратък срок да проведем всички нужни изследвания, прегледи и др. Знаем, че времето на хората е ценно и правим всичко необходимо, така да организираме нещата, че да няма излишно чакане и забавяне на хората, като същевременно лекарите извършват старателно всички прегледи без компромис по отношение на качеството. В миналото имаше такова схващане, че когато се извършва профилактичен преглед, то той не е пълен, не е толкова обстоен, както регулярен преглед при специалист. Смея да твърдя, че при нас всички видове прегледи са изключително подробни и прецизни. Целта е пациентите да са доволни и да знаят, че са били прегледани от добри специалисти, за да бъдат спокойни за здравето си. По този начин и работодателите ще са спокойни, че служителите им получават нужните грижи, за да бъдат мотивирани да работят по-ефективно.


Даниела Тоскова, здравен координатор в ДКЦ „Пълмед“:

Процесът по организирането на пакетите за Корпоративна здравна профилактика за служители на фирми включва изготвянето на детайлен план график- кога служителите ще посетят лечебното заведение, в какъв часови диапазон,  на групи по колко човека, какъв е техния профил и най-вече какво е включено като изследвания и прегледи в договорената от работодателя им профилактика.

 

Едно от най-големите предимства при осъществяването на този процес е, че тези служители не чакат пред кабинети, преглеждат се от водещите специалисти на лечебното заведение с една от най-добрите апаратури в страната.  Условията за провеждането на диагностиката им също не е без значение, а ДКЦ „Пълмед“ разполага с едни от най-модерните и комфортни условия. След приключване на диагностичния процес при отклонения в резултатите всеки един служител персонално или чрез оторизирано лице от неговия работодател, получава резултатите от прегледи и изследвания, както и ако има отклонения в тях – препоръки за последващи действия под формата на допълнителни лабораторни или образни изследвания и консултации. Важното за нас е качеството на предоставената не само медицинска, но и административна услуга, която те получават.

 

От ДКЦ „Пълмед“ уточняват, че имат възможност за извършване на съвместна дейност с другите им свързани ДКЦ-та, част от медицинските комплекси в градовете Бургас, Пазарджик, Велинград, Пещера и София.