EN
Back to top hospitalpulmed.bg

В "Пълмед" ще откриват Алцхаймер до 20 години преди клиничните изяви

В В В
В

Ранната диагностика ще позволи своевременното лечение на това невродегенеративно заболяване

 

в. Телеграф

7 юли 2022г.

 

 

Поредният нов тест, който предстои да въведе Клиничната лаборатория на Университетски медицински комплекс "Пълмед" в Пловдив, са четири биомаркера за ранна диагностика на болестта Алцхаймер, създадени от японската фирма "Fujirebio". При това невродегенеративно заболяване се уврежда паметта и е сред най-честите причини за деменция.

Д-р Ася Кънева, началник на Клиничната лаборатория в "Пълмед" подчертава, че обикновено за диагностика на Алцхаймер се използват субстанции, които са характерните за болестта патологични белтъци - amyloid бета 1-40, 1-42, и Таи протеин (общ и хиперфосфорилиран).

 

"Досега те се измерваха само в ликвор (гръбначно - мозъчна течност), но за първи път Fujirebio разработват тестове, които могат да уловят малки количества на тези така наречени "лоши белтъци" и в серум. Чрез тях болестта може да се диагностицира в най-ранните стадии, до 20 години преди клиничните изяви, а това ще позволи ранно лечение, за да се забави дегенеративният процес на мозъчната кора", посочи още д-р Кънева.

 

Дейността на лабораторията на Университетски медицински комплекс "Пълмед" се разширява непрекъснато, в крак с новостите в диагностиката на различни заболявания. В нея се извършва широк спектър изследвания, с които могат да се диагностицират алергични заболявания, болести на обмяната, нарушение на имунитета, болести свързани със затлъстяването и т.н., като освен стандартните се правят и високоспециализирани изследвания. Препоръчително е изследванията да бъдат назначени от лекар специалист, защото понякога пациентите сами си ги назначават, което не е редно, предупреждава д-р Кънева.

 

"Разполагаме с най-съвременна високотехнологична апаратура от фирми, които са световни лидери в тази област. Наличието на апарати от такъв висок клас, провежданият ежедневен вътрелабораторен контрол, участието ни в НСВОК (Националната система за външна оценка на качеството) и спазване правилата на добра лабораторна практика гарантират достоверност и качество на лабораторните резултати", уточни ръководителката на лабораторията.

 

Във всеки сектор апаратите са дублирани, за да може производителността им да е обезпечена в случаите на необходим ремонт или задължителна профилактика, освен това се постига и по-голяма бързина при осъществяване на анализите.

 

Лабораторията има основна роля и в предлаганите от ДКЦ "Пълмед" 17 различни профилактични пакета в които са включени маркери за оценка на въглехидратната и липидна обмяна, бъбречна, чернодробна и сърдечна функция, метаболитни нарушения, туморни маркери и др.

 

"Клиничната лаборатория работи в екип с отделни специалисти, участващи в съответните пакети, които провеждат клиничен преглед и интерпретират лабораторните резултати въз основа на общото състояние, симптомите и резултатите от образната диагностика за някои от пакетите. Няма обаче звено, което да не зависи от работата на клиничната лаборатория. Въвеждането на различни профилактични програми, включващи и лабораторни изследвания, е световна тенденция. Така се установяват заболяванията на ранен етап, което прави лечението по-ефективно. От своя страна това спестява и много разходи на здравеопазването като цяло. При повече от 60-70% от заболяванията, диагнозата се поставя въз основа на лабораторните резултати, дори когато все още не се е разгърнала клиничната картина, може дори да липсват клинични симптоми".

 

Според д-р Кънева редовната профилактика, особено за хора над 50 години е задължителна, защото обикновено след тази възраст се отключват редица социалнозначими болести като артериална хипертония, захарен диабет тип 2, онкологични заболявания, инфаркти, инсулти и др. Поне веднъж годишно те трябва да се изследват превантивно, изтъква тя.