EN
Back to top hospitalpulmed.bg

„Пълмед“ с най-високо надежден тест за изследване на T-клетъчен имунитет срещу SARS-COV-2

ДКЦ „Пълмед" стартира тест за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).

 

Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораторията на лечебното заведение чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има Т- клетъчен имунитет към SARS- CoV-2 вирус, който ни предпазва от повторно заразяване и ни дава информация за ефективността на защитата след поставена ваксина. Без информацията за наличието именно на Т-клетъчен имунитет, никой не може да е сигурен, дали има достатъчно добра защита, тъй като антителата придобити след преболедуване от COVID-19 са за неопределено време.

 

“ELISpot тестът открива активираните специфични Т-клетки към SARS-CoV-2 вирус и по този начин може да се определи индивидуалният имунен отговор на лица, които са били в контакт с вируса и/или на които е поставена ваксина. Освобождаването на цитокини от Т-клетките, стимулирани от специфични коронавирусни антигени осигурява диференцирана картина на имунния отговор, която показва прогресията на заболяването и дали е придобит имунитет. С този тест се определя броя на клетките, които след среща с протеините на шипчето (специфичния S1 участък на спайк протеина), отговорни за прикрепяне на вируса към клетките на човека,  започват да отделят гама-интерферон. Нивото на отделения гама-интерферон е в основата на определянето на Т-клетъчния имунитет при този метод. ELISpot методът, по който се осъществява тестът, е високо чувствителен и може да открие една клетка от 200 000, която започва да отделя гама-интерферон“, коментират от екипа на Лабораторията в ДКЦ "Пълмед".

 

-За извършването на теста е необходимо да се вземе венозна кръв, след предварително записан час.

-Резултатът от изследването се предоставят след 48 часа и дава отговор на въпроса, дали е изграден клетъчен имунитет срещу вируса.

-Тестът е подходящ, както за пациенти вече преболедували ковид инфекцията, така и за такива, които са си поставили ваксина. Информацията за Т клетъчен имунитет може да ни помогне при вземане на решение и за предстоящо ваксиниране.

ELISpot тестът може да даде информация за среща със SARS-CoV-2вируса и при пациенти без симптоми или прекарали леко заболяването без да имат образувани антитела.

 

Резултатите се отчитат със скенер за разлика от други подобни тестове, при които отчитането става чрез броене с микроскоп. Отчитането на резултатите със скенер и изчисляването им със специализиран софтуер свежда до минимум човешките грешки. 

 

„Изследването за Т клетъчен имунитет е високоспециализирано и изисква освен налична апаратура, но и специфичен консуматив за провеждането на теста и най-вече обучен и високо квалифициран екип. Интерпретацията на резултатите се извършва от лекар специалист. Радваме се, че ще можем да предложим на пациентите си този вид тест особено актуален в контекста на световна пандемия от COVID-19. ДКЦ "Пълмед" в гр. Пловдив и ДКЦ "Софиямед" сме първите лечебни заведения в България, което инвестират в подобна апаратура и предлагат този тип тест, изцяло извършващ се от екипа на лабораториите ни“, коментират от мениджърския екип на двете ДКЦ-та.

   

Час за тест за Т-клетъчен имунитет срещу SARS-COV-2 в ДКЦ "Пълмед" може да резервирате на тел. 0896 664 860


Цена на теста:280лв.

 

Промоционална цена за летния сезон: 180лв.

 

*Цената е валидна от 1 август 2021г.


*Резервирането на час за теста се осъществява само в делнични дни на посочения телефон от 8:00 до 17:00ч.