EN
Back to top hospitalpulmed.bg

„Пълмед“ се включва в инициативата „Дарете кръв, за да бъдем заедно!“

Акцията по доброволно кръводаряване в медицинския комплекс ще е на 24 януари

 

Медицински комплекс „Пълмед“ приветства кампанията на Българския червен кръст и на Националния център по трансфузионна хематология „Дарете кръв, за да бъдем заедно!“ и обявява акция по доброволно кръводаряване на 24 януари от 10:00 до 14:30 часа в сградата на ДКЦ, етаж 4, кабинет 409. Не е необходимо предварително записване.

 

Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Процедурата при даряване на кръв, която като цяло трае до 30 минути, започва с попълване на декларация от доброволеца за здравословно състояние, което ще ориентира лекаря преди да извърши преглед.

 

На кандидата за кръводаряване ще му бъдат взети няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако той обаче е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

 

Количеството на дарената кръв ще е между 405 и 450 мл и ще се събира в специални системи за еднократна употреба, които поддържат живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 35 дни.

 

Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв не се изхвърля, а се използва за производство на кръвни продукти.

 

Специалистите изтъкват, че кръводаряването не само не вреди на организма, но е даже полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в него и увеличава защитните му сили. Количественото възстановяване на кръвта е за едно денонощие, а качественото – за 3-4 седмици.

 

„Страхотно е да знаеш, че някой някъде живее благодарение на теб!“, гласи посланието на съвместната инициатива, към която се присъедини и медицински комплекс „Пълмед“.