EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Училището за бременни на УМБАЛ „Пълмед“ в лятна ваканция

Училището за бременни и бъдещи родители на УМБАЛ „Пълмед“, което от март провеждаше безплатен присъствен курс, излиза във ваканция от юни до 19 септември, когато ще се проведе първата лекция от новата учебна година.

 

В изминалия семестър наши специалисти акушер-гинеколози, неонатолози и педиатри обсъдиха с аудиторията дванайсет теми от изключителна важност за подготовката за най-значимото събитие за всяка двойка – раждането на дете и първите грижи за малкото съкровище.

 

В рамките на курса лекторите се спряха на въпроси за това как се развива нормалната бременност, как се диагностицира, каква е нейната продължителност, какви промени настъпват в майчиния организъм и какво представлява женска консултация. Друг акцент бе поставен на патологии по време на бременността и бе обяснено за проблеми като хипертония, аборти, предтерминно раждане и преносена бременност. На присъстващите бе разяснено какво е интраутеринна ретардация на плода, макрозомия, нископрикрепена плацента и отлепване на плацентата и какво е раждането чрез Цезарово сечение.

 

Лекцията за първите грижи за новороденото бе придружена с богата практическа част и включваше демонстрация на най-важните умения, които трябва да придобият младите родители при отглеждане за новороденото.

 

Сред другите засегнати теми бяха анатомо-физиологични особености на новороденото и адаптационен синдром, инсулинова резистентност, гестационен диабет и бременност, извършване на ултразвукови изследвания по време на бременност, както и кога може да се поставят ваксини при бременност и какви. В отделни лекции бяха обяснени характерните особености на възстановителния период след раждане и какви са предимствата от съхранението на стволови клетки.

 

След ваканцията, училището ще се провежда отново всеки четвъртък, от 14:00 часа, в зала „Хипократ“ в ДКЦ „Пълмед“, Пловдив, на ул. Перущица 1A, с предварително записване. В новата програма, която ще бъде обявена в началото на септември, ще има възможност да се представят и продукти на фирми - партньори на болницата, сред които са водещи, утвърдени марки козметика за грижа за кожата на новороденото и майката, както и за бебешки принадлежности и играчки.