EN
Back to top hospitalpulmed.bg

УНГ отделението на „Пълмед” с последно поколение апаратура за хирургично лечение

Standartnews.com

02.06.2023г.

 

Последно поколение система за минимално инвазивна аблация на тъканите на компанията OLYMPUS е най-новото попълнение в технологичния арсенал на УНГ отделението на УМБАЛ „Пълмед”. Тази модерна система позволява на нашия екип да предложи ефективно хирургично лечение на пациентите, които страдат от хронично затруднено носно дишане, хъркане, сънна апнея, отпускане на мекото небце или уголемяване на сливиците, коментира началникът на отделението д-р Атанас Гюлев.
 
 
Докторът изтъква, че системата следи състоянието на тъканите по време на процедурата и позволява прецизно и безкръвно отстраняване на проблемите, без засягане на околните структури. Това осигурява на нашите пациенти минимален постоперативен дискомфорт и кратък период на възстановяване, добавя той.
 
 
По отношение на проблемните сливици, д-р Гюлев посочва, че индикация за оперативно лечение са честите повтарящи се инфекции за кратък период от време, силно уголемените сливици (3 и 4 степен), които крият риск от развитие на обструктивна сънна апнея, преминаването на инфекцията от самите сливици към околните тъкани или усложнения в други органи като сърце, стави и бъбреци, причинени от хронично болните сливици.
 
 
„Тези правила се отнасят както за детската възраст, така и за възрастните. При малките пациенти по-чест проблем е аденоидната вегетация или така наречената „трета сливица“ или „носна сливица“. Ако тя не се диагностицира или не се отстрани навреме, може да настъпят трайни увреждания на носното дишане, слуха и захапката”, допълва д-р Гюлев.
 
 
За да предложат на пациентите си сигурни резултати, специалистите от отделението са  възприели практиката да оперират трета сливица под ендоскопски контрол. Ендоскопията на нос и горни дихателни пътища е рутинен метод за диагностика в съвременната оториноларингология и нашият екип не изостава в това направление, казва докторът и набляга на факта, че под ендоскопски контрол извършват също ендоназална хирургия при заболявания на синусите и проблеми с носното дишане.