EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Сънната апнея - не подценявайте риска по време на сън

Обструктивната сънна апнея е сериозно състояние, което може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения, предупреждава д-р Бисер Бонев

в. Труд  стр. 20

Едно от най-честите нарушения на дишането по време на сън е синдромът на обструктивна сънна апнея /ОСА/. ОСА се характеризира с повтарящи се прекъсвания /т.нар. апнеи/ - за повече от 10 секунди, или намалявания /т-нар. хипопнеи/ на въздушния поток. Основната причина за това е колапс на горни дихателни пътища по време на сън. Обструктивната сънна апнея е сериозно състояние, което може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения. Разговаряме за този проблем с д-р Бисер Бонев, който работи в отделението по Неврология към УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив.

- Д-р Бонев, какви са рисковите фактори за поява на синдрома на ОСА?

- Най-засегнати са пациентите от мъжки пол, с наднормено тегло и на възраст над 40 год. Други предпоставки са къс врат /с обиколка над 41 см. при мъже и над 38см. при жени/; голям език, големи сливици. Фамилната обремененост, ако член на семейството е със сънна апнея, също се счита за рисков фактор.

- Какви са другите характерни симптоми на синдрома на ОСА?

- Високото, често и периодично хъркане, честите събуждания през нощта, понякога придружени от чувство на задушаване, неспокоен сън, изпотяване, запушване на носа, болки в гърлото и сухота в устата са симптоми, на които трябва да обърнете внимание задължително. Ако през деня чувствате прекомерна сънливост, което особено при шофьори неизменно води до повишен риск от пътно-транс портни произшествия, ако сутрин се събуждате с главоболие, умора, изпитвате затруднение да се концентрирате и имате проблеми с паметта, и ако като цяло се чувствате отпаднали, не губете време и насрочете преглед при специалист.

- Какви са последиците, ако не се обърне внимание на време?

- При липса на лечение може да се развият редица сериозни заболявания или да се усложнят налични такива при пациента, като: депресия, нервност, агресия; високо кръвно налягане, трудно поддаващо се на лечение; исхе-мична болест на сърцето, камерни и надкамерни аритмии и остър коронарен синдром /в т.ч. и инфаркт на миокарда/. Състоянието би могло да предизвика сърдечна недостатъчност, затлъстяване, метаболитен синдром и захарен диабет, мозъчен инсулт, повишаване на честотата на пристъпите при епилепсия.

- Д-р Бонев, как може да се диагностицира и какво е лечението на сънната апнея?

- Метод на избор за диагностика на синдрома на ОСА е нощната полисомнография.

От около една година в Медицински комплекс "Пълмед" -Пловдив се изследват пациенти, които имат повишен риск за поява на синдром на обструктивна сънна апнея. В момента разполагаме с поли-сомнограф, който регистрира и анализира позиция на тялото по време на сън, - въздушния поток, който преминава през горни дихателни пътища по време на дишане. Отчита се насищаемостта на кръвта с кислород, както и мускулната активност при пациенти, страдащи от скърцане със зъби по време на сън /бруксизъм/; двигателни нарушения на краката по време на сън. Правят се оценки на сърдечната и мозъчната дейност. Лечението при синдрома на ОСА , което се прилага при пациентите е чрез поставяне на СРАР устройства, чрез които се създава постоянно позитивно налягане в дихателните пътища, не се наблюдава колапс на възду-хоносните пътища, и така се преустановяват епизодите на апнея и хъркане по време на сън. Настъпва подобрение в качеството на живот, концентрацията и работоспособността, силно намалява възможността за развитие на тежки усложнения от нарушение на съня.