EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Статия на български специалисти, сред които лекар от "Пълмед" и напусналия ни д-р Радислав Наков, публикувана в престижно научно списание

Статия на български специалисти, сред които д-р Десислава Димитрова- гастроентеролог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“, както и напусналият ни преди година гастроентеролог д-р Радислав Наков, посветена на гастроезофагеалната рефлуксна болест, е публикувана в списание на престижното издателство Karger.
 
Мотивирани от факта, че в Източна Европа няма достатъчно данни д-р Димитрова и колегите й решават да направят проучване, което да определи честотата на ГЕРБ в България, както и да се оценят рисковите фактори за нея. 
 
„По идея на нашия непрежалим колега д-р Радислав Наков се сформира работна група от млади лекари специалисти от различни градове в страната. Цялостната организация, провеждане и обработка на данните отнеха месеци усилен труд. Статията е публикувана в края на миналата година в списание Digestive Diseases, което е престижно издание с висок импакт фактор. Заслугата за това е главно на д-р  Наков, благодарна съм както на него, така и на колегите, с които работихме – д-р Цветелина Великова, Д-р Виолета Снегарова, Николас Наков и не на последно място - доц. д-р Венцислав Наков. Гордея се, че имах възможността да познавам и работя с д-р Радислав Наков. Човек с главно „Ч”, приятел, признат на международно ниво в своята област, с лекота обединяваше колегите си, успяваше да ни мотивира и вдъхновява, да създава и развива нови идеи. Д-р Наков ще бъде винаги в сърцата на всички нас!“, коментира за постижението на екипа д-р Димитрова.
 
И обяснява, че в унисон със съвременните тенденции, проучването се е изразявало в он-лайн базирана анкета. В нея прецизно са подбрани въпроси свързани със здравето като цяло, както и касаещи това на стомашно-чревния тракт в частност. Използвани са международно признати критерии за оценка.
 
"Общо 1896 човека попълниха анкетата, което е значително постижение. Средната възраст на отговорилите - 35,5г. с преобладаване на женския пол. Изненадващо или не, честотата на ГЕРБ сред проучваната популация е 27,5%. Като рискови фактори се откроиха възраст, телесна маса (BМI), семейно положение, професия. Оказа се, че синдромът на раздразненото черво, който все по-често се среща при хора в активна възраст, също повишава риска за изява на ГЕРБ", казва д-р Димитрова.
 
 
Линк към статията: https://www.karger.com/Article/Pdf/526355
Повече за нея четете ТУК